Loujain AlHathloul är en av flera saudiska kvinnorättsaktivister som kämpat för kvinnors rätt att köra bil och mot landets manliga förmyndarskapslag. Foto: Privat

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Loujain AlHathlouls fall prövas av terrordomstol

Rättegången mot feministen Loujain AlHathloul, som inledde en hungerstrejk i slutet av oktober i saudiskt fängelse, återupptogs på onsdagen. Hennes fall har nu överförts till den ökända terrordomstolen, SCC.

Av Bella Frank

SAUDIARABIEN Loujain AlHathlouls familj fick information om att rättegången skulle återupptas först i tisdags, dagen innan rättegången fortsatte. På onsdagen beslutade rätten att den inte hade jurisdiktion i hennes fall, som därför flyttades till en specialiserad terrordomstol, Specialized criminal court (SCC) i huvudstaden Riyadh. Domstolen som ska pröva terrormisstänkta har länge använts mot människorättsförsvarare i landet.

– Det är obegripligt att de först nu, efter så så lång tid, inser att rätten inte har kompetens. Loujain har fortfarande inte fått se några bevis på anklagelserna. Hon har nu snart hållits häktad i tre år och borde friges, säger hennes syster Lina AlHathloul i ett pressmeddelande.

Rätten meddelade också att en utredning kring den tortyr som Loujain AlHathloul berättat att hon utsatts för under tiden i fängelset ska inledas. Familjen skriver i pressmeddelandet att Loujain AlHathloul såg försvagad ut i rätten, att hennes kropp ”skakade okontrollerat” och att hon darrade på rösten.

Förflyttningen av hennes fall till terrordomstolen sker bara några dagar efter att Saudiarabien stått värd för G20-toppmötet som gick av stapeln i helgen. Inför det har människorättsorganisationer krävt att hon och andra gripna kvinnorättsaktivister skulle släppas fria. Att hennes fall nu flyttats till SCC – en domstol som Amnesty International menar används som ett ”politiskt verktyg för att sätta munkavle på kritiska röster” – oroar människorättsorganisationen.

– Med Saudiarabiens meritlista vad gäller mänskliga rättigheter åter i blickfånget som värd för G20 i år kunde saudiska myndigheter ha beslutat att sätta stopp för en två år lång mardröm för den modiga människorättsförsvararen Loujain AlHathloul. Istället har de, genom ett oroande utspel, flyttat hennes fall till SCC, en institution som används för att tysta oliktänkande och som är ökänd för att utdöma långa fängelsestraff efter mycket bristfälliga rättegångar. Detta är ytterligare ett tecken på att Saudiarabiens påståenden om reformer kring mänskliga rättigheter är en fars, säger Lynn Maalouf, Amnesty internationals vice regionalchef för Mellanöstern och Nordafrika på organisationens hemsida.

Det var den 26 oktober som Loujain AlHathloul inledde en hungerstrejk med krav på att få regelbundna telefonsamtal med sina föräldrar som hon bara tillåtits sporadisk kontakt med. Sedan hon inledde sin hungerstrejk har hennes familj inte fått någon information om hennes tillstånd.

Loujain AlHathloul greps i maj 2018 och har under tiden i fängelse utsatts för tortyr och långa perioder av isolering. I augusti inledde hon en hungerstrejk med krav på att få träffa sin familj, något hon fick igenom. Men kort efter ett besök upphörde kontakten med henne på nytt och hon inledde därför en andra hungerstrejk.

Loujain AlHathloul är en av flera saudiska kvinnorättsaktivister som kämpat för kvinnors rätt att köra bil och mot landets manliga förmyndarskapslag bland annat, som greps 2018 kort innan dess att kvinnor fick ta körkort i landet.

Förutom Loujain AlHathloul ställdes även Samar Badawi, Nassima al-Sadah, Nouf Abdulaziz och Maya’a al-Zahrani inför rätta på onsdagen men det är oklart vad som skedde i deras fall, skriver Amnesty international.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.