Loujain AlHathloul döms till fem års fängelse och åtta månader för att bland annat ha försökt förändra det saudiska politiska systemet. Foto: Privat

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Loujain AlHathloul dömd till nästan sex års fängelse

Åklagare krävde nyligen maxstraffet, 20 års fängelse, för människorättsaktivisten Loujain AlHathloul som suttit fängslad sedan maj 2018 i Saudiarabien. På måndagen dömdes hon till fem års fängelse och åtta månader för att bland annat ha försökt förändra det saudiska politiska systemet.

Av Bella Frank

SAUDIARABIEN Inför G20-toppmötet i slutet av november i år, för vilket Saudiarabien stod värd, ökade trycket på de saudiska myndigheterna att frige människorättsaktivister som Loujain AlHathloul och Samar Badawi som greps 2018 – båda har kämpat för kvinnors rätt att köra bil. Istället fördes deras fall över från en vanligt brottmålsdomstol till den ökända terrordomstolen Specialized Criminal Court (SCC).

Och för ett par veckor sedan krävde åklagaren i fallet att Loujain AlHathloul skulle dömas till 20 års fängelse. Det blev istället fem års fängelse och åtta månader för att ha försökt ändra Saudiarabiens politiska system, samt för att ha skadat den nationella säkerheten.

Två år och tio månader av straffet är villkorligt och då hon redan suttit fängslad i två och ett halvt år kan hon släppas om ungefär två månader, men beläggs med ett femårigt reseförbud, skriver systern Lina AlHathloul på Twitter men betonar samtidigt att domen kan överklagas av både åklagarsidan och av systern.

– Min syster måste friges … allt hon har gjort är att kräva att kvinnor behandlas med den värdighet och frihet som borde vara deras rätt, sade Lina AlHathloul, Loujian AlHathlouls syster till The Guardian i samband med att hon informerats om att åklagaren krävde till lagens längsta straff – 20 års fängelse – för systern tidigare i december.

Ungefär samtidigt meddelade domstolen, som fått i uppdrag att utreda hennes anklagelser om tortyr, att inget som stöder tortyranklagelserna hittats. Enligt rätten sparas inte övervakning från fängelser i mer än 40 dagar.

Loujain AlHathloul har för sina föräldrar berättat att hon torterades under sommaren 2018, och hon har också namngett en person som var närvarande under tortyren – den tidigare så mäktige Saud al-Qahtani som stod nära landets de facto-ledare Mohammed bin Salman tills dess att han fick lämna sin post som sociala medierguru i efterdyningarna av mordet på journalisten Jamal Khashoggi, som han anklagats för att ha planerat. Enligt Loujian AlHathloul hotade han att ”våldta och mörda henne och slänga hennes kropp i avloppssystemet”.

För några veckor sedan fick Loujain AlHathlouls ta del av bevisningen gentemot henne – som handlar om hennes arbete för mänskliga rättigheter. Enligt kampanjen för hennes frigivande som familjen driver på sidan loujainalhathloul.org handlar det bland annat om tweets hon skrivit till stöd för kampanjen för kvinnors rätt att köra bil, att hon kontaktat Amnesty international för att tala om läget för människorättsaktivister i Saudiarabien, liksom ljudupptagningar av hennes kritik av landets förmyndarskapslagar.

Överföringen av hennes fall från brottmålsdomstol till terrordomstolen har kritiserats av människorättsorganisationer som Human rights watch som anser att agerandet är ett försök att stigmatisera Loujain AlHathloul som ”en ’spion’ eller värre”, men att hela rättsprocessen rörande henne är en parodi på rättvisa.

– Givet att Loujain AlHathloul endast anklagas för att ha kommunicerat med saudiska människorättsaktivister som bor utomlands, utländska journalister i Saudiarabien, europeiska diplomater, internationella organ och människorättsorganisationer är den enda slutsatsen som kan dras från dessa åtalspunkter att den saudiska staten anser att alla sådana individer och organisationer är terrorister, säger Adam Coogle, vice chef för Human rights watch Mellanöstern-enhet på organisationens hemsida och fortsätter:

– Med den måttstocken skulle häften av den saudiska ledningen anses vara i kommunikation med ”terrorister”.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.