Ella Kissi-Debrah och hennes mamma Rosamund. Foto: The Ella Roberta family foundation

 

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Luftföroreningar dödade barn

Varje år dör mellan 28 000 till 36 000 människor till följd av luftföroreningar i Storbritannien. Nu har dessa dödsfall fått ett ansikte: Nioåriga Ella Kissi-Debrah vars död 2013 delvis orsakades av föroreningar. Enligt ett domslut i onsdags blev hennes död den första kända i Storbritannien – och kanske i världen – att officiellt förklaras av luftföroreningar.

Av Bella Frank

STORBRITANNIEN Ella Kissi-Debrah tros vara den första vars död officiellt har förklarats, åtminstone delvis, av luftföroreningar. Hon avled 2013 efter att under en treårsperiod behövt uppsöka sjukhus ett 30-tal gånger, flera gånger kollapsade hennes lungor. Hennes mamma Rosamund Kissi-Debrah har stridit i flera år för att få med luftföroreningar som en bidragande dödsorsak till dotterns död och hon gläder sig åt att ha nått dit, men att striden ”är långt ifrån över”, så länge andra barn utsätts för olagligt höga nivåer av luftföroreningar, rapporterar Press Association.

En tidigare rättsundersökning kom fram till att Ella Kissi-Debrah avled av akut andningssvikt men efter påtryckningar från mamman har en andra rättsundersökning genomförts. Biträdande rättsläkaren Philip Barlow kom fram till att luftföroreningar bidrog till hennes död, och Ella Kissi-Debrahs dödscertifikat tros nu vara det första att lista luftföroreningar. Enligt Barlow så hade hela Storbritannien vid hennes död höga nivåer av luftföroreningar, med kvävedioxidnivåer som var i strid med såväl inhemsk- som EU-lagstiftning.

Beslutet av rättsläkaren föregicks av en utredning av professorn Stephen Holgate som granskat Ella Kissi-Debrahs medicinska journaler och talat med experter. Holgate kom fram till att hennes astmaattacker framför allt skedde på vintern då luftföroreningar var särskilt höga, de triggades inte av exempelvis pollen som för många andra astmatiker, rapporterar The Guardian. Ella Kissi-Debrah och hennes familj bodde i sydöstra London, i Lewisham, där kvävedioxidnivåerna mellan 2006 och 2010 konsekvent översteg de tillåtna nivåerna.

Enligt Katie Nield, advokat på Client Earth, som processat mot flera europeiska regeringar kring luftföroreningar så har det fallet inte pekat ut någon ansvarig, men hon menar att det ändå ger möjligheter för andra att driva fall kring luftföroreningar:

– Genom att uttryckligen identifiera luftförorening som en dödsorsak kan det här signalera möjligheten för rättvisa för andra. Bevisen vid den här utredningen befanns vara tillräckligt starka för att visa att luftförorening spelade en roll i att förkorta Ellas liv, säger hon till BBC.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.