En mexikansk soldat står vakt vid gränsen på den mexikanska sidan mellan Mexiko och USA. Foto: TT/AP Photo/ Christian Torres

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

DEA mister diplomatisk immunitet i Mexiko

Företrädare för USA:s antidrogmyndighet Drug Enforcement Administration (DEA) mister sin diplomatiska immunitet i grannlandet Mexiko efter att landets kongress godkänts en ny säkerhetslag. DEA:s inflytelserika ställning hotas i ett läge då USA står på tröskeln till ett maktskifte.

Av Klas Lundström

MEXIKO Lagen skärper säkerhetsrestriktionerna gällande myndighetspersoner från andra länder som verkar i Mexiko och har genast mött kritik då den tros riskera den pågående bekämpningen av narkotikasmuggling från Mexiko till USA.

– Lagen möjliggör en verklighet där myndigheter som DEA inte gör annat än sitter på sina kontor och passar vidare information, säger Mike Vigil, tidigare chef för DEA:s internationella verksamhet, rapporterar The Guardian.

DEA har i decennier åtnjutit en inflytelserik tillvaro i Mexiko och har tillsammans med armé och polis stöpt den narkotikapolis som fått kritik från människorättsorganisationer för sina godtyckliga arresteringar och repressiva gränspolitik. Drogtrafiken till USA har heller inte minskat och den organiserade brottsligheten, knuten till såväl narkotikasmuggling som till vapen- och människohandel har kostat över 200 000 liv och lämnat över 30 000 ”saknade”.

Mexikos president Andrés López Obrador har länge varit kritisk till DEA:s position och närvaro i Mexiko:

– De anlände med total frihet och gjorde vad de ville, sade han i oktober enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vänsterpolitikern López Obrador åtnjöt ett tämligen fungerande samarbete med sin högerpopulistiske presidentkollega Donald Trump och har hittills uttryckt ljumma ord inför ett framtida samarbete med den valde Joe Biden.

USA:s position och inflytande i Mexiko, som förutom DEA:s cementerade närvaro även anförts av frihandelsavtal som Nafta, kan med den nya säkerhetslagen komma att skakas om i grundvalarna, något mexikanska politiker tror kan bädda för ett större självbestämmande i en rad frågor.

– Lagen är ett försök att förstärka principen om ömsesidighet i frågor som rör nationell säkerhet, sade Ricardo Monreal, senator tillhörande presidentens parti Morena, i ett uttalande när lagen godkändes.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.