” Vi har varit tvungna att väcka oro utan att orsaka panik”, säger chefen för Världshälsoorganisationens forskningsavdelning Soumya Swaminathan. Foto: TT/ Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

WHO-chef: ”2020 ett förlorat år för forskning”

Covid-19-pandemin gör att år 2020 läggs till handlingarna som ett ”förlorat år för forskning och kunskap”, enligt Soumya Swaminathan, chef för Världshälsoorganisationens forskningsavdelning. Men tidigare sjukdomsutbrott och en korrekt analys av vår samtid ger ändå upphov till framtidstro, menar WHO:s forskningschef.

Av Klas Lundström

VETENSKAP Soumya Swaminathan, chef för forskningsavdelningen vid Världshälsoorganisationens (WHO), titulerar i en artikel i Nature kalenderåret 2020 som ett förlorat år för kunskap och forskning. Anledningen är det virus som i slutet av december 2019 rapporterades ha spridits från en marknad i kinesiska staden Wuhan. I dag känd som coronaviruset covid-19.

Men trots att 2020 tvingat världen – och framför allt dess forskaravdelningar – att fokusera på bekämpandet av det för miljontals människor dödliga viruset finns goda skäl till framtidstro.

”Vi drog erfarenheter från det västafrikanska Ebolautbrottet mellan 2014 och 2016 och influensapandemin H1N1 2009 och 2010, men vi har oftast byggt fartyget under segling. Vi har haft att balansera hastighet och stramhet. Vi har varit tvungna att väcka oro utan att orsaka panik. Vi har varit tvungna att övertyga länder att följa råd utan att öppet kritisera dem (vilket riskerar att gå ut över samarbetet)”, skriver Soumya Swaminathan.

Särskilt ekonomiskt sett svagare länder, i stor utsträckning beroende av FN-organet, för att bekämpa svåra sjukdomar och pandemier behöver stärka sina allmänna sjukvårdssystem, menar WHO-forskningschefen. Även planetens gängse medborgare har fått upp ögonen för forskning på ett sätt som forskarvärlden borde ta tillvara. Kommunikationen är i tider av vetenskapsfientlig högerpopulism och ständiga desinformationskampanjer från ogrundade konspirationsteorier, mycket viktig.

”Vi behöver en starkare infrastruktur och kultur när det gäller att dela med sig. Svaret var magert när WHO lanserade en covid-19-åtkomstpool för teknik för att möjliggöra delning av allt från datamängder till metoder för 3D-utskrift av personlig skyddsutrustning och för att sänka hindren för tillgång till läkemedel och vacciner”, skriver Soumya Swaminathan i Nature.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.