Militär och polis patrullerar Melbourne i augusti under utegångsförbudet. Foto: TT/AP Photo / Asanka Brendon Ratnayake

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Australiens covid-19-nedstängning kränkte mänskliga rättigheter

Australien har rosats för sin effektiva hantering av covid-19. Men nu får hanteringen även reellt med ris i form av en svidande rapport som menar att 3 000 hyresrättsboende i Melbourne hållits instängda under traumatiska förhållanden och har fått sina mänskliga rättigheter begränsade – och till och med kränkta.

Av Klas Lundström

AUSTRALIEN I Melbourne i södra Australien väcker en rapport om lidande bland 3 000 hyresrättsboende i sviterna av juli månads plötsliga samhällsnedstängning och utegångsförbud till följd av covid-19:s framfart stor uppståndelse.

Deborah Glass, den ombudsman som står bakom rapporten för delstaten Victorias räkning, skräder inte orden i slutsatserna kring delstatshuvudstadens agerande när pandemin rasade:

”De folkhälsobegränsningar som införts som svar på covid-19-pandemin har innefattat – och vissa fall väsentligt begränsat – mänskliga rättigheter för invånare i Victoria.”

Glass anser att covid-19-nedstängningen var långt ifrån förenlig med 3 000 medborgares mänskliga rättigheter, bosatta i hyresrättskomplex i stadsdelarna Flemington och North Melbourne. Deras rörlighet begränsades och till och med renderade i en för många akut brist på förnödenheter såsom mat, mediciner, motion och tillgång till sjukvård.

Många bosatta i Australiens näst största med nära fem miljoner invånare har i intervjuer med New York Times beskrivit ”instängdheten” som traumatisk och som en ”mardröm”.

– Vi gavs inte ens möjligheten att inhandla de förnödenheter vi behövde. Det var en chock. Det var 500 poliser som omringade oss som om vi var brottslingar, säger Mohammed Yousef, småbarnsförälder bosatt i ett hyreslägenhetskomplex i Melbourne, till New York Times.

Rapporten har vållat stor debatt i ett Australien som i omvärldens ögon fått mycket ros för sin effektivitet i att dämpa coronavirusets allmänna spridning. Priset, visar slutsatserna i ombudsmannen Deborah Glass gedigna genomgång, var högt för de 3 000 hyresrättsboende vars rättigheter inskränktes och i många fall åsidosattes helt.

Rapporten avslutas med en skarp rekommendation till Victorias delstatsregering att offentligt be de drabbade om ursäkt.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.