Loujain AlHathloul är en av flera människorättsaktivister som sitter fängslade i saudiska fängelser sedan flera år. Foto: Twitter

Reportage

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Lina AlHathloul kämpar för sin hungerstrejkande systers liv

För en vecka sedan inledde saudiska Loujain AlHathloul sin andra hungerstrejk på kort tid. Hennes krav: Regelbundna samtal med sina föräldrar. Loujain AlHathloul som sitter fängslad i al-Haer-fängelset har länge gett sin familj styrka genom sitt mod. Men nu mår hon dåligt.

– Hon är trött och utmattad, säger hennes syster Lina AlHathloul som uppmanar EU att omvärdera sitt deltagande i det kommande G20-toppmötet i Saudiarabien.

Av Bella Frank

SAUDIARABIEN Det var förra måndagen som nu 31-åriga Loujain AlHathloul berättade för sina föräldrar att hon skulle inleda en hungerstrejk samma kväll. Sedan dess har ingen hört något från henne. Det är just kommunikation med omvärlden – med sina föräldrar – som hennes främsta krav handlar om. Hon hungerstrejkar för att få höra sina föräldrars röster:
– Hon sade att det inte finns en poäng att leva längre i fängelset om hon inte ens tillåts ha regelbundna samtal med sina föräldrar. Och hon sade att hon skulle hungerstrejka utan stopp till dess att de återinför samtal, säger hennes syster Lina AlHathloul till Tidningen Global i en intervju i fredags.

Samma dag har hon, och kampanjen som vänner och familj driver för att få Loujain AlHathloul frigiven, uppmanat supportrar att delta i en sociala medier-kampanj i en Twitterstorm för att få hennes namn – och hennes fall – att trenda. Läget är akut. Loujain AlHathloul som utstått tortyr och sexuella trakasserier i fängelset har tidigare lyckats behålla sitt hopp och kraft som också stärkt hennes familj. Nu är hon utmattad:

– Till och med efter tortyren och efter isolering under sju månader hade hon ett ljus i ögonen som vi kunde se, vilket fick henne att överleva och behålla hoppet. Nu verkar det som att hon inte längre ser något ljus i tunneln, säger Lina AlHathloul och förklarar att hon och den övriga familjen håller modet uppe genom att fokusera på att vara Loujains röst, att se till att hon inte glöms bort:
– Jag tror fortfarande att allt vi gör kommer att leda till hennes frihet och att hon kommer kunna fortsätta sitt normala liv igen. Det ger mig kraft att fortsätta.

Lina AlHathloul  talar om sin syster Loujain AlHathloul vid seminariet ”Saudi Arabia’s Crackdown on Freedom of Expression: Targeting Women’s Rights Activists.” Foto: Project on Middle East Democracy

 
Kampanj för kvinnors rätt

Loujain AlHathloul är en av flera människorättsaktivister som sitter fängslade i saudiska fängelser sedan flera år. Hösten 2017 hade hon glatts åt nyheten att det året därpå skulle bli tillåtet för kvinnor att köra bil Saudiarabien. Loujian AlHathloul blev känd när hon i oktober 2103 filmades av sin pappa medan hon körde bil i Saudiarabien som en del i en kampanj för kvinnors rätt att köra.

Ett drygt år senare, i december 2014, filmade hon sig själv när hon körde från grannlandet Förenade Arabemiraten till Saudiarabien. Hon menade att med ett körkort från Förenade Arabemiraten borde hon kunna göra detta. Hon stoppades vid gränsen och fängslades i 73 dagar. Men Lina AlHathloul menar att det är en stor skillnad på Saudiarabien 2014 och den verklighet som råder där i dag.

– Det finns en ny policy om att du antingen är med oss eller emot oss, ingen kan ifrågasätta eller kommentera ett beslut. Antingen applåderar du oavbrutet eller så är du en dissident. Det här är nytt i Saudiarabien.
– Det är sant att hon arresterats en gång tidigare men då fanns det fortfarande utrymme för folk att ge uttryck för åsikter. Så är det inte längre, folk grips på grund av en tweet, säger hon.

En avgörande drivkraft bakom den förändringen är kronprins Mohammed bin Salman, ofta kallad MBS. Han har sedan hans pappa Salman bin Abdul Aziz blev kung 2015 framställt sig som en ung och reformvänlig kraft för förändringar som tilltalar den stora unga saudiska befolkningen – omkring två tredjedelar är under 30 år. I ett konservativt och oljeberoende samhälle presenterade han i april 2016 Agenda 2030 som syftar till att diversifiera landets ekonomi. Ett år senare meddelades också flera reformer som att förbud mot biografier och konserter skulle lyftas, liksom att landet äntligen skulle tillåta kvinnor att köra bil. Men samtidigt som sådana reformer introducerades blev det allt svårare att verka för förändring av det saudiska samhället och en våg av gripanden av allt från intellektuella, affärsmän och människorättsaktivister inleddes.

Manlig förmyndare för kvinnor

Loujain AlHathloul har ännu inte fått köra bil fritt i sitt hemland. Hon greps i maj 2018, en månad innan andra kvinnor kunde sätta sig bakom ratten. En förklaring till Loujain AlHathlouls och andra kvinnoaktivisters gripande är att dessa inte skulle ges möjlighet att ta åt sig äran av reformen de kämpat för i så många år. Men liksom flera av de andra aktivisterna som greps under våren och sommaren 2018 hade Loujain AlHathloul inte bara kämpat för kvinnors rätt att köra bil utan också lyft frågor som landets system med krav för manlig förmyndare för kvinnor.

Hon hade också arbetat för att etablera en kvinnojour för att ta emot kvinnor som utsätts för våld i nära relationer. Något som kan ha triggat hennes gripande kan också ha varit hennes kritik mot den putsade fasad som saudiska representanter visade upp på en FN-konferens i Geneve kring Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (Cedaw) i februari 2018.

– Jag tror verkligen att det finns en koppling, säger Lina AlHathloul och förklarar att systern filmade den saudiska delegationens tal och faktakollade deras budskap i en rad inlägg på Twitter:
– Det uppskattades verkligen inte, hon utsattes för mycket trakasserier efter konferensen, hon kände sig inte säker efteråt och kidnappades en månad senare.

Det var när Loujain AlHathloul körde bil i Förenade Arabemiraten som hon stoppades och sedan fördes till Saudiarabien där hon först greps, släpptes och sedan greps igen i maj 2018, samtidigt som ett tiotal andra personer greps. Sammanlagt 13 kvinnorättsförsvarare står nu åtalade för sin aktivism och fem av dessa är fortfarande fängslade, förutom Loujain AlHathloul även Samar Badawi, Nassima al-Sadah, Nouf Abdulaziz och Maya’a al-Zahrani.

Tortyr och isoleringscell

Efter att först förts till Dhahbanfängelset i Jeddah hölls hon därefter i hemligt förvar under ett par månader. Det var då tortyren startade, och hon placerades senare i isoleringscell. I efterhand har hon berättat om tortyren och också namngett en man som var närvarande och deltog i den – Saud al-Qahtani – en nära medarbetare till Mohammed bin Salman. Enligt Loujian AlHathloul hotade han att ”våldta och mörda henne och slänga hennes kropp i avloppssystemet”. Ett sådant hot från den man som vid tidpunkten var Mohammed bin Salmans mäktige och fruktade sociala medieguru och som på hösten 2018 skulle anklagas för att ligga bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi måste ha varit svårt att uthärda för familjen.

– Saud al-Qahtani var oåtkomlig, redan innan Khashoggi och Loujain hade han ett Twitterkonto där han hade en svart lista där det i princip var underförstått att den som fanns med på den antagligen skulle försvinna. Med den otroliga styrka som Loujain har namngav hon den här mannen som ingen annan vågade kritisera. Vi får styrka av Loujain, vi kan inte svika henne, säger Lina AlHathloul.

I mars 2019 fick Loujain AlHathloul slutligen information om vad hon anklagades för och åtalspunkterna berör bland annat hennes kritik av landets manliga förmyndarskapslagar, liksom att hon haft kontakt med utländska journalister och diplomater. För ett drygt år sedan erbjöds hon frigivning i utbyte mot att tog tillbaka anklagelserna om tortyr. Hon vägrade. I februari i år fick hon på nytt höra åtalspunkterna emot henne, men ingen rättegång hölls. Mellan april och till slutet av augusti hade familjen ingen kontakt med henne. Först den 31 augusti fick de besöka henne igen – efter att hon hungerstrejkat i sex dagar. Efter ett besök i början av september dröjde det till i slutet av oktober innan nästa besök och hon förklarade då att hon skulle inleda sin andra hungerstrejk.

– Jag tror att hon hoppas att det ska fungera igen. Men det är extremt sorgligt att hon måste sätta sitt liv på spel enbart för att få höra sina föräldrars röster, säger Lina AlHathloul.

Kampanj i USA för att upplysa om fängslade samvetsfångar, bland annat  Jamal Khashoggi och Loujain al-Hathloul. Foto: Freedom first

 
Brott mot mänskliga rättigheter

Trots att flera aktivister för kvinnors rättigheter sitter fängslade sedan 2018 har det har bara gått en vecka sedan Saudiarabien stod värd för en virtuell konferens, B20, som bland annat marknadsförts som främjande av kvinnors plats i framtidens affärsvärld. Saudiarabien har bland annat tryckt på att en tredjedel av delegaterna på konferensen utgjordes av kvinnor. Människorättsorganisationer som Amnesty international och Human rights watch har dock kritiserat vad de anser är ett försök att skyla över landets brott mot mänskliga rättigheter genom PR-kampanjer, konserter, idrottsevenemang och värdskap för internationella möten som detta och det kommande G20-toppmötet som går av stapeln i Riyadh den 21–22 november.

– Väst engagerar med Saudiarabien som ett öppet samhälle där allt går åt rätt håll. Men evenemangen stärker MBS och hans entourage och döljer vad som verkligen pågår, säger Lina AlHathloul och fortsätter:
– Det går inte att säga att det pågår verkligt reformarbete i Saudiarabien när alla de som jobbar för reformer fängslas. Det går inte att djupgående och långsiktigt förändra ett samhälle när dess befolkning inte ens är del i processen. Så jag och många saudiska aktivister anser att dessa evenemang bara bidrar till att skönmåla och dölja det som verkligen pågår.

Lina AlHathloul anser att det är dags att gå ett steg längre än att endast be Saudiarabien frige Loujain AlHathloul och de andra gripna aktivisterna:
– Jag har jobbat med min systers fall i snart tre år. Jag vet att EU har bett Saudiarabien frige henne och de säger alltid att de står på aktivisternas sida, att de vet att gripandet är orättfärdigt, säger hon och anser att EU bör överväga att markera genom att exempelvis låta EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen avstå från att åka dit, vilket också EU-parlamentet nyligen uppmanade till i en resolution med hänvisning till läget vad gäller mänskliga rättigheter i landet och med anledning av tvåårsdagen av mordet på Jamal Khashoggi.

Det är också sådan påverkan Lina AlHathloul gärna vill se att vanliga människor eller organisationer ställer sig bakom – genom att sätta press på regeringar, affärsmän eller artister som bjuds in till landet att antingen bojkotta evenemang eller åtminstone påminna den saudiska ledningen offentligt att de fängslade aktivisterna inte är bortglömda.

– När er regering samarbetar med Saudiarabien, fråga vad de gjort för att bidra till att frige Loujain, visa att det inte är acceptabelt att samarbeta med Saudiarabien när vi vet att de fängslar reformister som satt sina liv på spel för positiv förändring, jämställdhet och grundläggande mänskliga rättigheter.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.