Poliser på vakt framför demonstranter under protester i Mandalay i centrala Myanmar på torsdagen. Foto: AP/TT

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Hackare ansluter sig till protester i Myanmar

Flera hackerattacker har genomförts mot myndighetssajter i Myanmar under torsdagen, i protest mot militärkuppen.

Av TT-AFP

Måltavlorna var bland annat hemsidor tillhörande landets centralbank, det statliga mediebolaget MRTV, livsmedels- och läkemedelsmyndigheten samt en propagandasajt som drivs av militären.

”Vi slåss för rättvisa i Myanmar”, skriver gruppen Myanmar Hackers på sin Facebooksida, och jämför sin aktion med en ”massprotest framför myndighetssajter”.

Det tycks främst röra sig om så kallade överbelastningsattacker.

– Den direkta effekten blir förmodligen begränsad men det handlar om att väcka uppmärksamhet, säger Matt Warren, cybersäkerhetsexpert vid RMIT University i Australien.

Fordonsprotest

Cyberattackerna sker dagen efter att tiotusentals människor protesterade runt om i landet mot juntans maktövertagande den 1 februari.

Militären har försökt kväsa proteströrelsen genom en allt mer märkbar närvaro ute på gatorna och upprepade nedstängningar av internet.

För andra dagen i rad deltog förare av motorfordon i protestaktioner under torsdagen i landets största stad Rangoon, där de låtsades ha fått problem med sina fordon för att blockera militärens och polisens framkomlighet på gatorna.

Spänt i Mandalay

– Vi samlades en fem taxibilar och en av oss låtsades att hans bil gått sönder och blockerade gatan, berättar en 30-årig förare.

– Vi gör detta för att skapa svårigheter för polisen. Om de dyker upp och det börjar bli spänt, så åker vi vidare.

I Myanmars andra största stad Mandalay skingrade militär och polis med våld en folkmassa som samlats för att blockera en järnväg, uppger två källor för AFP.

En lokal räddningsarbetare uppger att säkerhetsstyrkorna öppnade eld, men det är oklart om de använt gummikulor eller skarp ammunition. En person ska ha skadats.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.