NYHETER:

Jacob Zuma riskerar åtal efter domstolstrots

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma i domstol i Pietermaritzburg 2019. Foto: Michele Spatari/Pool via AP
Dela på facebook
Dela på twitter

Jacob Zuma riskerar åtal efter domstolstrots

Sydafrikas ex-president Jacob Zuma ignorerar den omfattande korruptionsutredning som han själv initierade. Nu riskerar han åtal för domstolstrots – samtidigt som hans eget parti, det korruptionsanklagelsetyngda och regeringsbärande Afrikanska nationella kongresspartiet (ANC), försätts i en svår situation – som kan bryta av partiet på mitten.

Av Klas Lundström

SYDAFRIKA Ex-president Jacob Zuma riskerar att gripas och åtalas för domstolstrots efter att ha uteblivit till ett förhör om påstådd korruption, rapporterar Independent Online. Den 78-årige Zuma förväntades ställa sig till korruptionsutredarnas förfogande i början av veckan, men lät brevledes meddela att han inte var juridiskt förbunden att besvara några frågor.

Zuma har istället gått till motoffensiv och – dock utan presenterade belägg – anklagat flera av domarna i målet för att luta sig mot politiska övertygelser istället för att söka efter sanningen.

I Sydafrika har Zumas agerande väckt både förvirring och ilska – särskilt eftersom han själv 2018 initierade den utredning som alltjämt pågår och som har som uttalat mål att gå till botten med de uppemot 800 punkter om korruption i samband med statligt ägda företag under hans presidentskap. Hittills har 250 vittnen hörts.

”Ett gripande kommer splittra samhället”

Jacob Zumas presidentskap och eftermäle går i armkrok med regeringspartiet ANC:s trovärdighet, säger Mdumiseni Ntuli, det regeringsbärande ANC-partiets ordförande i KwaZulu-Natal.

– Om han arresteras kommer samhället delas in i två grupper. Det kommer att finnas de som tror att hans gripande är en rättviseprövning medan andra kommer att vara övertygade om att han förtjänar att bli arresterad för att han bryter mot beslutet från landets högsta domstol, säger Ntuli till SABC News.

Ntuli har enligt vad SABC News erfarit personligen försökt övertala Jacob Zuma att samarbeta med utredningen, dock hittills utan synligt resultat.

”Blottar ANC:s svagheter”

Susan Booysen, författare och forskningschef vid Mapungubwe Institute for strategic reflection, har i både bokform och i intervjuer belyst Zumas presidenttid och kritiserat ex-presidenten för att ha installerat förtrogna i Sydafrikas nio lagstiftande församlingar.

Nu menar hon att Jacob Zumas domstolstrots i grund och botten försätter ANC i en politiskt svår position – särskilt i allmänhetens ögon:

– Att ANC inte förmår tvinga Zuma att infinna sig till förhör visar verkligen på flera av partiets svagheter. ANC kan inte sätta ner foten och säga: ”Du ska infinna dig [till förhör]”, säger Susan Booysen, själv tidigare ANC-medlem, rapporterar New York Times.

Läs även:

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.