NYHETER:

Nytt läkemedel mot Alzheimers godkänt i USA

Maria Carrillo från Alzheimer’s Association, till höger, tillsammans med  prinsessan Benedikte av Denmark. Carrillo menar att det nu godkända läkemedlet inte ska ses som ett botemedel men att det kan leda vidare till ytterligare läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Foto: AP Photo/Polfoto, Jens Panduro

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Nytt läkemedel mot Alzheimers godkänt i USA

Av Klas Lundström

USA Det amerikanska livsmedelsverket FDA har godkänt läkemedlet Aduhelm till behandling av Alzheimers sjukdom, rapporterar myndigheten i ett pressmeddelande.

Godkännandet är banbrytande, menar myndigheten och ”den första godkända behandlingen mot Alzheimers sjukdom sedan 2003”. 

Aduhelm består av en intravenös injektion varje månad, ett ingrepp som saktar ner den kognitiva nedgången hos patienter som befinner sig i tidigt stadium av den neurodegenerativa sjukdomen. 

FDA:s godkännande har bemötts av såväl jubel som skepsis bland forskare, rapporterar Science. Bland annat är flera forskare öppet skeptiska till läkemedlets effektivitet, rapporterar vetenskapstidskriften. 

Men Aduhelm bör inte ses som ett slutligt botemedel mot Alzheimers sjukdom, menar Maria Carrillo, chefsforskare vid ickevinstdrivande Alzheimer’s Association:

– Historien har visat oss att godkännande av primära mediciner i nya kategorier syresätter olika forskningsfält, säger Carrillo i ett uttalande, rapporterar Science.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.