NYHETER:

Rasistisk siren i Nevada tystas

En siren i staden Minden i Nevada. Sirenen ska nu tystas men i städer som Minden ljöd den i 60 år under 1900-talet och signalerade att urfolk och icke-vita var tvungna att lämna staden under kväll och natt, så kallade ”sundown towns”. Nu förbjuds sirenen enligt en ny lag som också förbjuder rasistiska maskotar med kopplingar till indianska urfolk liksom till Amerikas konfedererade stater. Foto: Colton Lochhead/Las Vegas Review-Journal via AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Rasistisk siren i Nevada tystas

Nevadas guvernör Steve Sisolak skrev i fredags under en lag som förbjuder maskotar, loggor och sånger som utgör rasistisk diskriminering av landets urfolk. Dessutom förbjudas en daglig siren med ett rasistiskt förflutet i staden Minden.

Av Bella Frank

USA Sisolak mötte representanter från ursprungsfolksorganisationen Nevada Indian Commission i i Nevadas huvudstad Carson City i förra veckan för att underteckna den nya lagen, rapporterar NPR.

Förutom att förbjuda rasistiska uttryck på loggor, i namn på idrottslag eller maskotar i offentliga och privata skolor, innebär lagen också ett förbud mot en daglig siren i den lilla staden Minden söder om Carson City. 

Klockan 12 och 18 varje dag ljuder en siren i staden. Det är den senare sirenen som har en tydlig rasistisk koppling. Sirenen har historiskt använts för att uppmana urfolk att lämna staden vid 18-tiden. Medlemmar av Washoe-folket har länge arbetat för att få ett slut på sirenen eftersom urfolk i början av 1900-talet förbjöds från att vistas i staden från klockan 18.30 – ett förbud som inte revs upp förrän 1974.

– Ni kan låta sirenen höras varenda timme varenda dag – förutom klockan 18, säger Serrell Smokey, ordförande för Washoe-folket, rapporterar News 4.

10 000 städer förbjöd urfolk nattetid

Frisören Tracy Kizer säger till radionkanalen KUNR att hon håller en tyst minut när siren ljuder för att tänka på stadens mörka historia. Hon tillhör Washoe-folket som genom en förordning 1908 i Douglas County där Minden ingår tvingades lämna staden senast 18.30 och förklarar att sirenen är en daglig påminnelse om orättvisa och rasism:

– Du fattar inte hur mycket det här påverkar vårt folk. Det handlar inte bara om vad våra anfäder gick igenom, det är smärtan och hatet som formades för att göra det till en lag, säger Kizer. 

Förbudet har lagts fram av demokraten Howard Watts och gällde ursprungligen endast rasistiska skolmaskotar men lagförslaget fick tillägget med förbud mot sirener som den i Minden. Republikanen Jim Wheeler som var emot förbudet menar att siren syftar till att hedra brandmän, då sirenen också användes för stadens frivilliga brandkår. 

KUNR rapporterar att historiker uppskattar att det under 1900-talet fanns omkring 10 000 städer runt om i USA som hade liknande lagar, så kallade ”sundown towns” som förbjöd urfolk och svarta från att vistas i städerna kvällstid. De som inte lämnade staden i tid riskerade att gripas eller misshandlas.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.