En talare adresserar deltagare vid en urfolksledd manifestation på Australia day, eller ”invasionsdagen” som kritiker benämner den. Banderollens budskap refererar till de många dödsfall som aboriginer drabbats av i häkte eller fängelse – 434 sådana fall har dokumenterats sedan 1991. Foto: AP Photo/Rick Rycroft

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Oroligt när Australien firade ”invasionsdag”

Årets nationaldag i Australien präglades av brutna covid-19-restriktioner och debatter om datumets lämplighet. 26 februari var inte bara då ”en modern nation” började byggas, det var även datumet som utmärkte början för Australiens ursprungsbefolkning som en andra klassens medborgare, menar kritiker.

Av Klas Lundström

AUSTRALIEN Tusentals australiensare bröt mot landets covid-19-restriktioner och intog gator och torg för att fira eller protestera under landets nationaldag, även kallad Australiendagen, tisdagen den 26 januari.

Australiendagen kallas av kritiker för ”Invasionsdagen” då den 26 januari var det datum som brittiska fartyg 1788 först ankrande i vad som i dag är Sydney. Mötet mellan brittiska nybyggare och ursprungsfolk renderade i tvångsförflyttningar, strukturell rasism och massakrer som fått många prominenta historiker att benämna nationsbygget i folkmordstermer.

Kritiker menar att nationaldagsfirandet hyllar det brittiska kolonialbygget och dess efterföljande rasistiska strukturer – som bland annat lett till 434 aboriginska häktesdödsfall sedan 1991 – och en början av ett rasistiskt kolonialt projekt som kuvade landets ursprungsbefolkning och alltfler australiensare stöder förslag på andra datum för ett nationaldagsfirande.

”Går inte undfly”

Den konservativa regeringen, ledd av premiärminister Scott Morrison, har tidigare visat prov på nytänkande när det gäller Australiens historia och självbild. Bland annat har en textrad i Australiens nationalsång ändrats för att bättre spegla landets historia.

När det gäller firandet av Australiendagen den 26 januari menar Morrison emellertid att datumet är värt att behålla som ett kvitto på ”hur långt landet kommit” sedan de brittiska skeppen först lade till längs med subkontinentens östkust.

– Det går inte att vare sig undfly eller stoppa de facto att det här datumet. På gott och ont var det ögonblicket som innebar startskottet för vår moderna nations resa, säger Scott Morrison, rapporterar BBC.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.