Biden-administrationen har aviserat flera förändringar i politiken kring Israel-Palestinakonflikten. Här är Joe Biden som vicepresident på besök i Ramallah på det ockuperade Västbanken 2010 för att samtala med president Mahmoud Abbas. Foto: AP Photo/Tara Todras-Whitehill

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

USA öppnar PLO-kontor i Washington på nytt

USA:s nya administration har aviserat flera förändringar i politiken visavi Israel-Palestinakonflikten, genom att bland annat öppna PLO:s kontor i Washington på nytt liksom att återuppta biståndet till UNRWA.

Av Bella Frank

USA:s ställföreträdande FN-sändebud, Richard Mills, har meddelat FN:s säkerhetsråd att president Joe Biden stöder en tvåstatslösning och att man kommer ”återupprätta trovärdiga förbindelser”, rapporterar BBC. Som en del i det arbetet kommer den palestinska befrielserörelsen PLO:s kontor i Washington, som Donald Trump stängde ner, öppnas på nytt. USA kommer också återuppta det bistånd till FN-organet UNRWA som Trump ströp.

Enligt BBC sade Mills under en debatt i säkerhetsrådet att Biden-administrationen kommer att ”uppmana Israels regering och den palestinska myndigheten att undvika ensidiga steg som försvårar en tvåstatslösning som annektering av land, bosättaraktivitet, husdemoleringar, uppvigling till våld och utbetalningar av kompensation åt personer som fängslas för terrorhandlingar”.

Enligt Mills är dessa steg till fördel för såväl palestinier som israeler, och han understryker att USA:s stöd för Israel är ”orubbligt”. Samtidigt som de normaliseringsavtal med Israel som flera arabiska länder – Förenade arabemiraten och Bahrain bland andra – slöt under Trumpadministrationen under överinseende av Jared Kushner välkomnas av Biden-administrationen så betonar man att ”normalisering inte är något substitut för israelisk-palestinsk fred”, rapporterar BBC.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.