Google-arbetare menar att företaget sedan länge frångått sitt mantra om att ”inte vara ond” och har nu både bildat en fackförening i USA och Kanada och en global facklig allians. Arkivbild. Foto: AP Photo/Noah Berger
 

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Google-arbetare bildar global facklig allians

Bara några veckor efter att Google-arbetare i USA bildat en fackförening, Alphabet workers union, bildas nu även en global facklig allians för Google-arbetare, Alpha Global.

Av Bella Frank

ARBETE Alpha Global är en del av Uni Global union, en facklig federation som representerar 20 miljoner arbetare runt om i världen, bland annat inom informations- och kommunikationssektorn (IKT).

Enligt The Verge ingår 13 olika fackföreningar i den nya alliansen och representerar arbetare i tio olika länder hittills, bland dessa USA, Storbritannien, Schweiz, Tyskland och Sverige.

– Vi vet att organisering för rättvisa vid ett globalt företag som Alphabet [Googles moderbolag] inte tar slut vid nationella gränser, säger Parul Koul, ordförande för Alphabet workers union i ett uttalande och fortsätter:

– Det är därför det är så viktigt att förenas med arbetare i andra länder. I en värld där ojämlikhet sliter isär, då våra samhällen och företag håller på och hamstrar mer inflytande än någonsin har återtagandet av makt genom våra fackföreningar aldrig varit viktigare.

Tech-arbetare ”inspirerar”

Alpha Global kommer att arbeta för anställda Alphabet-arbetare såväl som tillfälligt anställda, och kontraktsanställda och alliansen menar att företaget Alphabet sedan länge tappat sitt ursprungliga mål om att ”inte vara ond”. Alpha Global säger att de inte gjort det och att ”tillsammans kommer vi att hålla Alphabet till svars. Tillsammans kommer vi att ändra Alphabet”.

– Problemen vid Alphabet – och som skapats av Alphabet – är inte begränsade till ett land utan måste adresseras på en global nivå, säger Christy Hoffman, UNI:s generalsekreterare på fackets hemsida och fortsätter:

– Rörelsen som tech-arbetare har lanserat på Google med mera är inspirerande. De använder sina kollektiva muskler för att inte bara förändra sina anställningsvillkor utan för att adressera sociala frågor som orsakats av ökande koncentration av företags makt.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.