Karima Baloch begravdes i söndags i sin hemstad Tump i Baluchistan. Många balucher misstänker att hon dödades men kanadensisk polis misstänker inget brott i samband med hennes död i december förra året. AP Photo/Fareed Khan

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Karima Baloch begravd

Den baluchiska människorättsaktivisten Karima Baloch begravdes på måndagen i Baluchistan efter att hennes kropp flugits in från Kanada där hon hittades död i december förra året. Inför begravningen införde Pakistan utegångsförbud i regionen och mobiltjänster sattes ur spel.

Av Bella Frank

BALUCHISTAN Karima Balochs kropp flögs in från Toronto i Kanada till Karachi i Pakistan på söndagen för hennes begravning. I samband med detta kvarhölls kroppen av pakistansk säkerhetstjänst, rapporterar The Guardian, och utegångsförbud utfärdades över hela Baluchistan. Hennes hemstad Tump belägrades av paramilitärer.

Karima Baloch var en tidigare studentledare för organisationen Baloch Students’ Organisation och arbetade bland annat för mänskliga rättigheter i Baluchistan och för att väcka uppmärksamhet kring de många tvångsförsvinnanden som drabbat balucher.

Som första kvinna på posten blev hon också en förebild för unga kvinnor. Hon flydde Pakistan för fem år sedan efter att hennes politiska kamp resulterat i både hot från den pakistanska armén liksom landet säkerhetstjänster och då hon riskerade åtal för terroranklagelser. Hon bosatte sig i Toronto i Kanada där hon fortsatte sin politiska kamp för Baluchistan – 2016 listades hon av BBC som en världens hundra mest inspirerande och inflytelserika kvinnor.

Hade hotats 

Hennes familj har uppgivit att hon innan sin död hade mottagit hot. Hon försvann den 20 december under en promenad, och hittades två dagar senare livlös i vattnet i Lake Ontario i Toronto. Polisen misstänker inget brott i samband med dödsfallet men hennes familj vill att polisen utreder hennes död mer ingående. Hon kunde inte simma men platsen där hon föll i vattnet hade höga staket och familjen menar att det inte går att utesluta att hon dödats på grund av sitt politiska arbete.

– Polischefen har bett oss acceptera att det inte skett något brott men det kommer vi inte att göra. Polisen är inte villig att ta i beaktning bakgrunden eller de hot som Karima utsattes för i Pakistan och även i Kanada. Vi kräver att alla hot och bakgrunden utreds, säger hennes bror Sameer Mehrab till The Guardian.

Misstankar om att hon kan ha dödats på grund av sin aktivism har också fått bränsle av ett annat dödsfall som har vissa likheter. Den baluchiske journalisten Sajid Hussain Baloch försvann i Sverige i april förra året i samband med ett besök i Uppsala. Han hade fått politisk asyl i Sverige 2018 och var chefredaktör för nyhetssajten Balochistan Times.

Flera veckor efter hans försvinnande hittades han död i Fyrisån. Det faktum att två personer som på olika sätt arbetat med baluchiska mänskliga rättigheter både hittats döda i vattendrag väcker många frågetecken trots att polis i både Sverige och Kanada lagt ner förundersökningar. Även Sajid Hussan Balochs familj har uppmanat polisen att utreda dödsfallet vidare.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.