Den tidigare försvarsministern och översten Ba N’Daou (höger) är president i Malis övergångsstyre. Här sitter han sida vid sida med militärjuntans ledare Assimi Goita, som är hans vice. Arkivbild. Foto: AP/TT

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Malis militärjunta upplöst på pappret

Av TT-AFP

Militärjuntan som störtade den tidigare regeringen i Mali har upplösts, åtminstone i formell mening.

Juntan tvingade bort den dåvarande presidenten Ibrahim Boubacar Keita i en statskupp den 18 augusti förra året och styrde landet en kort period. Makten lämnades över till en civil interimsregering, men de militära kuppmakarna har fortsatt stort inflytande – både i regeringen och i den nyinstiftade lagstiftande församlingen.

Juntaledaren Assimi Goita är till exempel vice interimspresident, bakom den tidigare översten Ba N’Daou som installerats som tillfällig president.

Den militära gruppen, vars franska namn gör gällande att den verkar för folkets räddning, har formellt upplösts enligt ett regeringsbeslut som AFP har tagit del av.

Många av de rörelser som protesterade mot den tidigare presidenten Keita har tagit avstånd även från det nya interimsstyret, som man beskrivit som en förklädd militärregim.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.