NYHETER:

Islamfobiskt hatbrott i Kanada fördöms som terrordåd

Människor samlades i tisdags i London, Ontario, i Kanada för att hedra de familjen som utsattes för en islamofobisk hatattack i söndags. Bara sonen överlevde när en lättare lastbild avsiktligt körde på dem. Premiärminister Justin Trudeau har fördömt dådet en terrorattack. Foto: Chris Young/The Canadian Press via AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Islamfobiskt hatbrott i Kanada fördöms som terrordåd

Det överlagda mordet på en familj i London, Ontario i Kanada i söndags fördöms av landets premiärminister Justin Trudeau som ett terrordåd. Polis har redan betecknat dådet, då en man avsiktligt körde på familjen, som ett islamofobiskt hatbrott. 

Av Bella Frank

KANADA Familjen var ute på en kvällspromenad i London, Ontario, i Kanada när en lättare lastbil eller pickup avsiktligt körde upp på trottoaren och mejade ner dem. Fyra familjemedlemmar dödades – Madiha Salman, hennes man Salman Afzaal, och deras femtonåriga dotter Yumna Salman dog på sjukhuset medan barnens farmor, Talal Afzaal, 74 år, dog på platsen. Bara den nioårige sonen Fayez överlevde i vad som av polisen beskrivs som ett islamofobiskt hatbrott.

Både landets premiärminister Justin Trudeau, liksom Ontarios premiärminister Doug Ford, fördömer attacken som ett terrordåd. De båda deltog på tisdagskvällen i en samling till minne av familjen. 

– Islamofobi är verkligt. Rasism är verkligt. Ni borde inte behöva mötas av hat i era samhällen i vårt land. Vi kan och vi kommer att agera. Vi kan och vi kommer att välja en bättre väg, sade Justin Trudeau, rapporterar CTV News. 

”Rasism och terrorism”

Även Douglas Ford talade på minnessamlingen i vilken tusentals personer deltog:

– Det var en terrorhandling som riktades mot en familj på grund av deras religion. Den här typen av rasism och terrorism kan inte och kommer inte att tolereras, sade Ford. 

Polisen kunde tidigt konstatera att det rörde sig om en avsiktlig och islamofobiskt motiverad attack:

– Det finns bevis som pekar på att detta var en planerad, överlagd handling som motiverades av hat. Det är ett antagande att dessa offer blev måltavlor för att de är muslimer. Det finns ingen tidigare känd koppling mellan den misstänkte och offren, sade polischefen Paul Waight tidigare i veckan, rapporterar CNN.

Bilen som den misstänkte förövaren, en 20-åring som inte ska vara känd för polisen, använde för att attackera familjen beskrivs som en svart lättare lastbil eller pickup. Mannen misstänks för fyra mord och ett mordförsök.

Undersöker terrormotiv

Dådet är den värsta islamofoba attacken i Kanada sedan i januari 2017 då sex muslimska män sköts ihjäl i en moské i Québec City av en man som senare dömdes till livstids fängelse med chans till frigivning efter 25 år. Alexandre Bissonnette hade högerextrema och invandrarfientliga åsikter, och Justin Trudeau fördömde också den attacken som ett terrordåd men Bissonnette åtalades aldrig för terrorbrott. 

I den nu pågående utredningen kring hatbrottet i London har inget beslut ännu tagits, men polisen säger att man undersöker möjligheten att åtala mannen för terrorbrott. 

– Det är något vi tittar på och överväger – men vi måste samla in bevis först. Vi måste vara väldigt metodiska, och vi måste vara noggranna, sade polischefen Stephen Williams till CTV National News på tisdagen. 

Halema Khan, en god vän till familjen i London förklarar för CBC att familjen under coronapandemin hade tagit för vana att ta kvällspromenader för att hantera nedstängningen av samhället, en rutin som farmodern Talar Afzaal särskilt såg fram emot. 

Arbetade med äldre

Familjen kom till Kanada från Pakistan 2007 och då var den nu dödade Yumna Salman nyfödd. Hennes mamma Madiha Salman hade redan en examen från Pakistan men läste vidare och var i färd med att sammanställa en doktorsavhandling vid London’s Western University.

Pappan Salman Afzaal var fysioterapeut och arbetade med pensionärer på flera äldreboenden. 

– Om man tittade på honom medan han arbetade med de boende kunde man se att han var snäll och omsorgsfull, kärleksfull och djupt, djupt engagerad i dem, för att hjälpa de boende, för att hjälpa dem att behålla rörlighet och en liten bit självständighet i slutet av livet, säger Jeff Renaud, chef på Ritz Lutheran Villa, ett av de äldreboenden där Salman Afzaal arbetade, till CBC. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.