Framväxten av antibiotikaresistenta superbakterier är ett ökande hot mot människors hälsa. Foto: TT/AP Photo/Tony Dejak
NYHETER
- PUBLICERAD 2020-12-17
Dela artikeln:
Alzheimermedicin kan bli ett vapen mot antibiotikaresistens
Klas Lundström
AUSTRALIEN Forskare från de australiensiska universiteten Griffith, Melbourne och Queensland har upptäckt att läkemedlet PBT2 – ett läkemedel som kan komma att användas i behandling av Alzheimers – även effektivt stör och dödar gramnegativa bakterier, vilka orsakar infektioner som lunginflammation, blodomloppsinfektioner och hjärnhinneinflammation.
PBT2 – vars kemiska förening försvagar föreningar med hjälp av metallproteiner – erbjuds som ett sista försvar mot några av världens allra svåraste resistenta superbakterier, menar Mark Walker, professor vid University of Queenslands fakultet för biokemi:
– Framväxten av antibiotikaresistenta superbakterier är ett ökande hot mot människors hälsa, vilket undergräver förmågan att behandla patienter med allvarliga infektioner, säger han till Science Daily.
Forskarlagets kliniska studieresultat går även i god för att det ännu experimentklassade läkemedlet PBT2 är ett säkert preparat för människor.
– Det här kan, så att säga, nyrekrytera oss med några av de vapen som vi trodde vi hade förlorat i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier, säger Mark von Itzstein, medicin- och virusforskare vid Griffith University, till Science Daily.
Dela artikeln: