Framväxten av antibiotikaresistenta superbakterier är ett ökande hot mot människors hälsa. Foto: TT/AP Photo/Tony Dejak

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Alzheimermedicin kan bli ett vapen mot antibiotikaresistens

Klas Lundström

AUSTRALIEN Forskare från de australiensiska universiteten Griffith, Melbourne och Queensland har upptäckt att läkemedlet PBT2 – ett läkemedel som kan komma att användas i behandling av Alzheimers – även effektivt stör och dödar gramnegativa bakterier, vilka orsakar infektioner som lunginflammation, blodomloppsinfektioner och hjärnhinneinflammation.

PBT2 – vars kemiska förening försvagar föreningar med hjälp av metallproteiner – erbjuds som ett sista försvar mot några av världens allra svåraste resistenta superbakterier, menar Mark Walker, professor vid University of Queenslands fakultet för biokemi:

– Framväxten av antibiotikaresistenta superbakterier är ett ökande hot mot människors hälsa, vilket undergräver förmågan att behandla patienter med allvarliga infektioner, säger han till Science Daily.

Forskarlagets kliniska studieresultat går även i god för att det ännu experimentklassade läkemedlet PBT2 är ett säkert preparat för människor.

– Det här kan, så att säga, nyrekrytera oss med några av de vapen som vi trodde vi hade förlorat i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier, säger Mark von Itzstein, medicin- och virusforskare vid Griffith University, till Science Daily.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.