NYHETER:

Kvinnors rörelsefrihet beskärs i Gaza​

Människor håller plakat med budskap om att det nya beslutet i shariadomstolen strider mot den palestinska grundlagen. Foto: AP Photo/Adel Hana
Dela på facebook
Dela på twitter

Kvinnors rörelsefrihet beskärs i Gaza

En islamisk domstol i Gaza beslutade i söndags att kvinnor måste söka tillstånd av en manlig förmyndare för att resa utanför Gazaremsan. Beslutet fördöms av kritiker som menar att den Hamas-ledda domstolen bryter mot palestinsk grundlag, och den palestinska människorättsorganisationen PCHR uttrycker ”chock” över beslutet.

Av Bella Frank

GAZA/PALESTINA Shariadomstolen utfärdade i söndags fem olika former av inskränkningar i rörelsefriheten för framför allt kvinnor. En ogift kvinna måste, oavsett ålder, få tillstånd av en manlig ”förmyndare” och få tillståndet registrerat i domstol innan en resa. Det innebär att en gränsvakt – vid den enda utresepunkten för vanliga palestinier från Gaza till Egypten vid Rafah – kan stoppa en ogift kvinna som inte har tillstånd med sig.

I samma beslut tillåts pappor i vissa fall ta med sina barn på resa utan mammans tillstånd, medan mammor inte får resa med sina barn utan pappornas tillstånd.

Beslutet möttes av protester utanför domstolen i tisdags, då kvinnor och män bar på plakat med budskapet ”kvinnor är inte barn” bland annat. Människorättsorganisationen The Palestinian centre for human rights (PCHR) riktar också hård kritik eftersom inskränkningarna ”inkluderar allvarlig diskriminering av kvinnor ” och bryter enligt centret både mot palestinsk grundlag liksom mot palestinska åtaganden under internationell rätt.

”Illegalt” beslut

Centret pekar på att artikel nio i grundlagen garanterar jämlikhet för alla medborgare, och betonar att Palestinas åtagande kring FN:s kvinnokonvention (Cedaw) förbjuder diskriminering av kvinnor och hänvisar också till FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter 

PCHR skriver på sin hemsida att organisationen vill uttrycka sin ”chock” över beslutet och uppmanar domstolen att dra tillbaka det ”illegala” domslutet med omedelbar verkan. De uppmanar gränsvakter och gränsmyndigheter att inte utöva några ”diskriminerande beslut gentemot kvinnor vad gäller rörelsefrihet”.

PCHR blickar också framåt mot de palestinska val som president Mahmoud Abbas utlyste i januari – och som palestinska politiska fraktioner den senaste tiden har diskuterat i Kairo – och uppmanar alla i det palestinska civilsamhället att försöka pressa beslutsfattare att ta bort alla skrivningar i palestinska lagar som diskriminerar kvinnor.

Vaccin stoppades

Omkring två miljoner palestinier bor i Gaza som efter Hamas maktövertagande 2007 har blockerats av Israel. Den israeliska blockaden innebär kraftiga begränsningar av vad som tillåts införas till området – nyligen stoppades det ryska vaccinet Sputnik av israeliska myndigheter i två dagar innan det tilläts föras in. De tusen doserna av vaccinet är en donation från Ryssland, Gaza har en mycket ansträngd sjukvård redan innan pandemin och hittills har man registrerat 53 000 fall av covid-19 där, och 538 personer har avlidit av viruset.

Gazabor har också mycket svårt att få tillstånd att resa ut. Gränsövergången i Rafah mot Egypten är bara sporadiskt öppen vilket innebär stora påfrestningar för Gazabor som exempelvis behöver avancerad cancervård utomlands. Enligt nyhetsbyrån AP kan beslutet i shariadomstolen i söndags betyda att Hamas stöd bland konservativa stärks, men samtidigt alienera andra grupper som menar att Hamas går i Saudiarabiens fotspår.

Saudiarabien har en förmyndarlag som inneburit kraftiga begränsningar för kvinnor i landet, men även där har viss liberalisering skett.

Relaterade artiklar:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.