Polis bär ut dokument och datorer från journalistfacket Belarusian association of journalists kontor i Minsk i Belarus i tisdags, med fackordföranden Andrej Bastunets i bakgrunden. Polisens tillslag fördöms av det globala facket Industriall. Foto: AP Photo

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Polisräder mot belarusiska fack fördöms

Av Bella Frank

BELARUS Belarusisk polis genomförde i tisdags räder mot flera fackföreningsaktivister, människorättsförsvarare och journalister. Polisens agerande fördöms av det globala facket Industriall som också kräver att de som gripits ”för att fredligt ha utövat sina rättigheter” släpps.

Det var bland annat på det Industriall-anslutna facket Belarusian radio and electronic industry worker’s union (Rep) som polisen genomförde en husrannsakan som ska ha pågått större delen av dagen, och som resulterade i beslagtagna datorer, dokument och kampanjmaterial.

I tisdags gjorde polisen också en husrannsakan hemma hos fackföreningens advokat i staden Brest, Vladimir Maley, och hos ordföranden för fackföreningen Minsk motor plant, Andrej Komlik-Yamatin. Både Maley och Komlik-Yamatin greps, och Komlik-Yamatin har dömts till administrativt förvar i 25 dagar för att ha vägrat öppna dörren för polisen, skriver Industriall på sin hemsida.

– Denna skamliga attack på oberoende fackföreningsaktivister och människorättsförsvarare är ett uppenbart försök från statens sida att förstöra landets civilsamhällesorganisationer som har kämpat för grundläggande mänskliga-, och arbetsrättsliga rättigheter under svåra odemokratiska villkor, säger Kemal Özkan, Industrialls assisterande generalsekreterare på Industrialls hemsida.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.