NYHETER:

Ukraina till Europa: Tack för stödet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz under samtal i Bryssel på onsdagen. Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Ukraina till Europa: Tack för stödet

Tunga EU-ledare lovar enat stöd bakom Ukraina. Och Storbritannien varnar för katastrofala följder om Ryssland är ”galet nog” att attackera.

Av Wiktor Nummelin, Niklas Svahn/TT

UKRAINA/EU | Läget vid rysk-ukrainska gränsen dominerade stort i Bryssel på onsdagen, både vid EU:s toppmöte med länderna i östliga partnerskapet och i separata möten mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och diverse ledare från väst.

”Tackade för deras starka stöd för Ukraina mot bakgrunden av Rysslands militära hot och det konsekventa stödet från Tyskland och Frankrike för Normandieformatet. Bekräftade vår vilja att fortsätta arbetet”, skriver Zelenskyj på Twitter efter samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

– Vi hade möjlighet att åter upprepa vårt stöd för Ukraina, dess säkerhet och stabilitet. Om det sker någon militär aggression gentemot Ukraina kommer det att bli en väldig stark reaktion, lovar i sin tur EU:s rådsordförande Charles Michel på presskonferensen efter toppmötet.

Framhåller dialog

Liknande ord hörs också från Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S).

– Är det så att ryssarna ytterligare trappar upp den här situationen så kommer vi att svara från EU. Och vi kommer att svara snabbt, enhälligt och väldigt tydligt, säger Andersson på en pressträff med svenska journalister i Bryssel.

Både Tysklands Olaf Scholz och Magdalena Andersson betonar vikten av dialog, även med Ryssland. I det får de även stöd från Lettlands premiärminister Krisjanis Karins – som dock höjer ett varningens finger.

– Det finns alltid utrymme för dialog, men frågan är vad den ska grunda sig på. Det kan inte vara för att släta över eller ge Ryssland ett inflytande över europeiska beslut, säger Karins till TT och andra journalister på plats för att följa veckans toppmöten i Bryssel.

”Katastrofalt”

Situationen kring Ukraina blir en av huvudfrågorna under torsdagens EU-toppmöte.

Enligt ett läckt utkast till mötesuttalande väntas ledarna bland annat säga att all militär aggression mot Ukraina ”kommer att få enorma konsekvenser och en allvarlig kostnad”.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som ju inte längre deltar i EU-mötena, passar på att tycka till.

– Om Ryssland skulle vara så besinningslöst och galet att det ger sig in i en invasion av Ukrainas territorium så skulle ett extremt tufft paket av ekonomiska sanktioner avlossas av våra allierade och av Storbritannien, säger Johnson i det brittiska parlamentet.

– Det skulle oundvikligen leda till en uppbyggnad av Natostyrkor i området och allt sådant agerande skulle bli katastrofalt inte bara för Ryssland och Ukraina utan även hela världen, anser premiärministern enligt nyhetsbyrån Reuters.

Inte än?

Oleksij Danilov, chef för Ukrainas nationella säkerhetsråd, konstaterar samtidigt i en Reuters-intervju att ingenting än så länge tyder på att Ryssland börjat dra tillbaka sina styrkor från gränsområdet.

Å andra sidan tror han inte att en invasion är akut förestående. De 90 000 ryska soldater som finns i gränsområdet behöver enligt honom bli minst 500 000 för att Ryssland ska kunna ”ha kontroll över en eventuell invasion”.

– Det har skett en del (ökningar av trupper) men inte tillräckligt för att vi ska kunna säga: nu sker det, säger Danilov till Reuters.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.