NYHETER:

Facklig seger för Starbucksanställda

Starbucksanställda firar när omröstningen stod klar på torsdagen. Med röstsiffrorna 19–8 röstade de anställda för det i Starbuckstermer historiska beslutet att organisera sig fackligt. Foto: AP Photo/Joshua Bessex

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Facklig seger för Starbucksanställda

Starbucksanställda vid ett kafé i Buffalo, USA, har röstat ja till att ansluta sig till facket Workers United. Om resultatet bekräftas av myndigheten The National Labor Relations Board innebär det att anställda vid ett Starbuckskafé för första gången i USA kommer att ha facklig representation – något som kan inspirera andra att följa efter.

Av Bella Frank

USA | Med röstsiffrorna 19–8 röstade de anställda för det i Starbuckstermer historiska beslutet att organisera sig fackligt. Sista dagen för att rösta var på onsdagen och på torsdagen räknades rösterna. Processen att få omröstningen bekräftad av The National Labor Relations Board beräknas ta ungefär en vecka och fastställs resultatet kommer de anställda på kaféet i Elmwood i Buffalo bli det första fackligt organiserade Starbuckskaféet någonsin. Inte på något av företagets 8 000 kaféer har det funnits någon facklig representation  – förrän nu. Starbucks har framgångsrikt motarbetat alla försök till facklig mobilisering bland sina anställda som de kallar ”partner”.

– Vi har inget ansvarsutkrävande i nuläget. Vi har inget att säga till om. Med en fackförening kommer vi att faktiskt kunna sitta ner vid bordet och säga ”Det här är vad vi vill”, säger Casey Moore, som har jobbat på flera olika Starbuckskaféer i Buffaloområdet i ett halvår och som också arbetar fackligt, till nyhetsbyrån Associated Press.

Andra kan följa efter

Omröstning om facklig anslutning till Workers United har också genomförts på två andra Starbuckskaféer i Buffalo. Vid ett av dem, i området Hamburg, har man röstat mot att ansluta sig fackligt med röstsiffrorna 12–8, rapporterar Yahoo Finance. Det tredje kaféets resultat är ännu inte offentliggjord. Flera andra kaféer i Buffalo, liksom ett i Arizona, har också ansökt om att få hålla fackliga omröstningar, något The National Labor Relations Board nu behandlar. 

Starbucks har framhållit att företaget redan ger bra villkor och löner – bland annat sjuklön och betald föräldraledighet men anställda har kritiserat företaget för underbemanning och dålig utrustning bland annat. I november skickade Starbucks viceordförande i regionen ett brev till de anställda där de uppmanades rösta nej till facklig anslutning: ”Vi vill att ni röstar nej” skrev Allyson Peck i ett brev som Yahoo Finance har tagit del av. Starbucks har också vänt sig till The National Labor Relations Board för att försöka stoppa omröstningen något som nekades. 

– Det här är precis varför vi behöver en fackförening – så att våra röster kan bli hörda och så att vi kan jobba för att göra Starbucks till det företag vi brukade älska, säger Michelle Eisen som jobbar på kaféet i Elmwood som nu har röstat ja, i ett uttalande rapporterar Yahoo Finance. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.