NYHETER:

Kina, Ryssland, Iran – alla varnas av G7

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Kina, Ryssland, Iran – alla varnas av G7

Först och främst Ryssland. Dessutom Kina och även Iran. Alla får de nu skarpa varningar från G7-länderna.

Av TT-AFP-Reuters

G7 | Representanter för stormaktsklubben G7 samlades i helgens i engelska Liverpool. Under två dagar har flera ämnen och länder tagits upp, med en gemensam nämnare: G7 ser tydliga skäl till att utfärda skarp kritik och varningar gällande flera aktörer.

I Rysslands fall handlar det främst om konsekvenserna vid en eventuell attack mot Ukraina.

– Det finns ett djupt samförstånd om vad som olyckligtvis kommer att vara nödvändigt om Ryssland tar ett dåligt beslut, säger en representant för USA:s delegation.

Omstridd gasledning

Från Kreml-håll har alla sådana planer förnekats, men enligt nyhetsbyrån Reuters ska det vid mötet ha funnits en gemensam syn på USA:s president Joe Bidens försök att stödja Ukraina, och avskräcka Rysslands president Vladimir Putin med ekonomiska konsekvenser om Ryssland ändå skulle välja att gå vidare. Det ska dock inte vid mötet ha tagits något beslut kring några eventuella åtgärder kopplade till gasledningen Nordstream 2 i Östersjön vid en eventuell invasion.

Tidigare i veckan lyftes just ledningen från amerikanskt håll som ett eventuellt påtryckningsmedel. Ryssland ingick tidigare i det som då hette G8 men uteslöts 2014 efter annekteringen av Krim.

När det gäller Kina handlar det om att hantera Kinas ekonomiska politik utan att som en representant benämner bli ”anti-Kina-klubb”. Bland annat diskuterades situationen i Hongkong, Taiwan och Xinjiang-provinsen. Storbritannien och USA har till exempel beslutat om en diplomatisk bojkott i samband med vinter-OS, vid G7-mötet uttryckte Japan och Tyskland fortfarande osäkerhet medan Italien ställt sig skeptisk till en sådan markering.

Avtal hänger i luften

För Iran handlar varningen om scenariet att det inte blir någon ny uppgörelse om atomteknik mellan landet och stormakterna. G7-mötets värd Storbritannien med utrikesminister Liz Truss påtalade vid en presskonferens att enda möjligheten för Iran nu är att ansluta till ett avtal efter att förhandlingar inletts tidigare i veckan.

– Det finns fortfarande tid kvar för Iran att acceptera ett avtal, påpekade Truss.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.