REPORTAGE:

Power naps bra för kreativiteten

Tidigare har forskningsstudier med försökspersoner visat att djupsömnsstadier Ă€r bra för kreativiteten, men nĂ€r det gĂ€ller sĂ„ kallade power naps och ”Edisonmodellens” verkliga för- och nackdelar har mycket hittills frĂ€mst varit föremĂ„l för spekulationer och rena gissningar. Foto: Pixahive

REPORTAGE

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Power naps bra för kreativiteten

I ingenmanslandet mellan sömn och vaket tillstĂ„nd har mĂ€nniskan tillgĂ„ng till en sĂ„ kallad kreativ ”sweet spot” och som kan knuffa mĂ€nniskor i rĂ€tt riktning nĂ€r det gĂ€ller lösningar av exempelvis matematiska dilemman, problem eller nya utmaningar, visar ny forskning i Science Advances.

En banbrytande studie som ger en helt ny och mer komplex bild av – och möjligheter kring – fenomenet ”power naps”.

Av Klas Lundström

VETENSKAP | NĂ€r den amerikanske industrialisten och uppfinnaren Thomas Edison, frĂ€mst kĂ€nd som ”glödlampans fader”, upplevde stiltje och koncentrationssvĂ„righeter i arbetet brukade han vila i sin arbetsstol och somna med en hĂ„rd boll i handen.

I takt med att musklerna slappnade av slĂ€ppte Ă€ven handen taget om bollen som till sist föll i golvet – och vĂ€ckte Edison just som han höll pĂ„ att falla i djupsömn.

En power nap som, menade Ätminstone Edison sjÀlv, ofta löste upp knutar och ÄtervÀckte kreativiteten och arbetslusten i honom.

Banbrytande resultat

Ett sekel efter industrialistens snabbsömnstester har kognitiva neuroforskare med inriktning pÄ just sömnbeteenden gjort labbstudier pÄ Edisons modell och publicerat sina fynd i vetenskapstidningen Science Advances.

Bland de försökspersoner som endast nÄdde det första sömnstadiet N1 (nonrapid eye movement), dÀr hjÀrnan balanserar mellan sömn och vakenhet, hade lÀttare att lösa matematiska problem Àn de som varit vakna hela tiden.

”Och den effekten försvann om försökspersonen nĂ„dde ett djupare sömnstadium”, skriver forskarlaget bakom studien, lett av forskare vid det medicinska forsknings- och hjĂ€rninstitutet Sommeil, i Paris.

Studien – en dörröppnare

Studiens fynd kan leda till öppna dörrar i vÄr förstÄelse om hur kreativt tÀnkande inför nya utmaningar, problem och hinder fungerar.

Tidigare har forskningsstudier med försökspersoner visat att djupsömnsstadier Ă€r bra för kreativiteten, men nĂ€r det gĂ€ller sĂ„ kallade power naps och ”Edisonmodellens” verkliga för- och nackdelar har mycket hittills frĂ€mst varit föremĂ„l för spekulationer och rena gissningar.

– VĂ„ra fynd antyder att det finns en kreativ ”sweet spot” som nĂ„s under sömnstartsfasen, sĂ€ger Delphine Oudiette, sömnforskare vid det medicinska forsknings- och hjĂ€rninstitutet Sommeil och en av författarna bakom studien, till Science.

Ett kreativt fönster

Det handlar om ett litet fönster pÄ glÀnt under en kort period och i ett visst lÀge och som kan försvinna om personen ifrÄga vaknar för tidigt eller faller i för djup sömn, visar studien.

Men till skillnad frĂ„n Edisonmodellen, dĂ€r Thomas Edison ofta lĂ€t pĂ„tala att han löste problem – och nĂ„dde sitt sĂ„ kallade ”Eurekaögonblick” – direkt efter uppvaknandet efter sin power nap sĂ„ löste försökspersonerna i forskningsstudien inte sina kreativa matematiska dilemman efter snarlika mönster, berĂ€ttar Delphine Oudiette:

– Det Ă€r inte som att du kan ta en power nap och vakna upp med en lösning direkt, sĂ€ger hon.

Edison hade rĂ€tt – eller?

”Glödlampans fader” Thomas Edison gjorde med andra ord rĂ€tt som inför kreativa lĂ„sningar lutade sig tillbaka, fattade tag om sin hĂ„rda boll och lĂ€t sömnen rinna över honom? Delphine Oudiette gĂ„r sĂ„ lĂ„ngt som att sĂ€ga att Edison var nĂ„got pĂ„ spĂ„ret rent neurobiologiskt ifrĂ„ga om kreativa problemlösningar. Och det redan för hundra Ă„r sedan.

Att mĂ€nniskan har tillgĂ„ng till en kreativ zon, sin egen kreativa ”sweet spot”, som sömnfasen kan vĂ€cka till liv, mĂ„hĂ€nda i ett tidigt stadium och snarare i ingenmanslandet mellan sömn och vaket tillstĂ„nd, Ă€r frĂ„gor som sömnforskare framöver kommer att jobba med att finna ytterligare ledtrĂ„dar kring – och förhoppningsvis svar.

– Nu har vi mer att utforska, sĂ€ger Delphine Oudiette till Science.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter