NYHETER:

Trump: Netanyahu ville aldrig ha fred

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Trump: Netanyahu ville aldrig ha fred

Israels tidigare premiärminister Benjamin Netanyahu var aldrig intresserad av fred med palestinierna, hävdar USA:s tidigare president Donald Trump enligt utdrag från en ny bok.

Av TT | – Jag tror aldrig att ”Bibi” (ett smeknamn på Netanyahu) ville ha något avtal, säger Trump i den israeliske Axios-journalisten Barak Ravids kommande bok, enligt utdrag från den som publiceras i israeliska medier som Times of Israel.

– Jag hade trott att palestinierna var omöjliga och att israelerna skulle göra vad som helst för att uppnå fred och ett avtal. Jag fann att det inte var sant.

Abbas ”som en far”

Trump uppges beklaga sig över att Netanyahu hela tiden uppmuntrade den fredsplan som den amerikanska regeringen höll på att ta fram, för att sedan bara hålla dem på halster.

Amerikanen hävdar vidare att han personligen stoppade israeliska planer på att annektera och bebygga ytterligare områden på den ockuperade Västbanken.

– Jag blev arg och jag stoppade det, för det var verkligen att gå för långt. Det var att gå alldeles för långt, du vet, när han gjorde hela ”Låt oss bygga, låt oss ta allting och bara börja bygga på det”-grejen. Vi var inte nöjda då, citeras Trump ungefär.

2017 träffade den dåvarande amerikanske presidenten palestiniernas ledare Mahmud Abbas. Han berättar i boken att de två talades vid en lång stund, att Abbas kändes ”nästan som en far” och att palestiniern tycktes desto mer angelägen om ett fredsavtal.

Bittert avsked

Donald Trump hyllar också Benny Gantz, som utmanade Netanyahu om makten i Israel och som i dag är försvarsminister i landets breda koalitionsregering. Fredsplanerna hade varit lättare att sätta i verket med Gantz vid makten, anser Trump, eftersom palestinier hatar Netanyahu ”passionerat”.

Donald Trump och Benjamin Netanyahu har inte talats vid sedan Netanyahu tidigt gick ut och gratulerade Joe Biden till dennes seger i det amerikanska presidentvalet 2019, berättar Trump och lägger till ”Fuck him”.

Barak Ravid intervjuade Donald Trump i april och juli i år. Hans bok släpps först på hebreiska.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.