NYHETER:

Sydafrika ratificerar ILO-konvention mot våld

Kampanj för ILO:s konvention 190 mot våld och trakasserier i arbetslivet. Foto: Industriall

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Sydafrika ratificerar ILO-konvention mot våld

Av Bella Frank

SYDAFRIKA | Sydafrika har ratificerat ILO:s konvention 190 mot våld och trakasserier i arbetslivet. Konventionen är bred och täcker in många former av våld och trakasserier, inte minst genusbaserat våld.

Det var i slutet av november som den sydafrikanska regeringen lämnade över dokument till ILO för att ratificera konvention 190, som stöds av den sydafrikanska fackföreningsrörelsen som också bedriver arbete mot genusbaserat våld, rapporterar det globala facket Industriall.

– Vi är optimistiska om att införandet av konvention 190 i sydafrikansk rätt kommer att bidra till att stoppa det genusbaserade våldets gissel särskilt inom gruvindustrin och andra manligt dominerade industrisektorer där övergrepp är vanliga, säger Lydia Nkopane från gruvfacket the National Union of Mineworkers på Industrialls hemsida och fortsätter:

– Kvinnor måste vara fria att gå till jobbet och komma hem till sina familjer och kunna leva utan rädsla för sexuella trakasserier, våldtäkt, fysisk misshandel och att till och med att dödas av sina kollegor eller partner.

Sammanlagt tio länder har ratificerat konventionen men den har bara börjat gälla i Uruguay som var det första landet att ratificera den. Konventionen kommer att träda i kraft i Sydafrika den 29 november 2022. Sverige har ännu inte ratificerat konventionen men under hösten gav den svenska utredningen sitt betänkande om att Sverige bör göra det.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.