NYHETER:

Amerikanska UD-anställdas mobiler hackade

Det israeliska företaget NSO Group svartlistades nyligen av USA:s handelsdepartement. Foto: TT/AP Photo/Sebastian Scheiner.

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Amerikanska UD-anställdas mobiler hackade

Av Bella Frank

USA | Åtminstone nio mobiltelefoner tillhörande anställda vid USA:s utrikesdepartement har hackats med hjälp av spionverktyg som har tagits fram av det israeliska företaget NSO Group som nyligen svartlistades av USA:s handelsdepartement.

Det är telefoner av märket Apple som har hackats och de nio anställda som har utsatts arbetar i Uganda eller jobbar med frågor som rör landet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters som har talat med flera källor. Reuters har ännu inte kunnat bekräfta vem som ligger bakom hackerattacken som ska ha genomförts under de senaste månaderna.

NSO Group har hävdat att deras spionverktyg endast ska användas i brotts- och terrorförebyggande syfte men såväl journalister, politiker som människorättsförsvarare har fallit offer för spionverktygen.

Då Appleanvändare vid flera tillfällen har hackats stämde Apple NSO Group nyligen, och innan dess svartlistades företaget av USA:s handelsdepartement med motiveringen att det anses stå i strid med USA:s ”nationella säkerhet eller utrikespolitiska intressen”, vilket Tidningen Global tidigare har rapporterat om.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.