NYHETER:

Separatister på fransk ö avfärdar valresultat

Valdeltagandet var lågt, men nästan alla som röstade om Nya Kaledoniens självständighet röstade nej. Foto: Clotilde Richalet/AP/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Separatister på fransk ö avfärdar valresultat

Av TT-AFP


Nya Kaledonien | Nästan alla som röstade om självständighet på franska ön Nya Kaledonien i helgen vill fortsätta tillhöra Frankrike. Men flera separatistgrupper skriver i ett gemensamt uttalande att de inte ser omröstningen som giltig.

Anhängare till självständighet hade manat till bojkott av omröstningen, delvis då den hölls under en period då öns inhemska befolkning kanaker, som till stor del söker självständighet, sörjde coronapandemins offer. Valdeltagandet låg därför på låga 43,5 procent.

Frankrikes president Emmanuel Macron noterade den höga frånvaron, men gratulerade ändå till valet som avslutar en lång demokratisk process om eventuell självständighet. 96,5 procent röstade för att fortsätta tillhöra Frankrike.

Nya Kaledonien är ett strategiskt viktigt territorium för Frankrike, med ett läge i Stilla havet ungefär 200 mil öster om Australien.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.