NYHETER:

Starbucksanställda vill bilda fack i USA

Anställda på Starbuckskaféer i Buffalo i USA vill bilda en fackförening. Foto: Workers United Upstate New York

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Starbucksanställda vill bilda fack i USA

Anställda på tre olika Starbuckskaféer i Buffalo i USA ansökte i förra veckan om en omröstning för att bilda en fackförening. I dagsläget finns ingen fackförening på Starbucks cirka 8 000 kaféer i USA, och facklig representation i Buffalo skulle kunna inspirera andra Starbucksanställda runt om i landet om att få till stånd fackliga omröstningar.

Av Bella Frank

USA | Det är omkring 50 Starbucksanställda som nyligen meddelade att man vill bilda en fackförening för att förhandla om frågor som underbemanning och oförutsägbara arbetsscheman.

För en vecka sedan skickade man en formell ansökan till myndigheten National Labor Relations Board om att få till stånd en omröstning på arbetsplatserna. Ansökan skedde kort efter att man meddelat att en ny facklig kommitté bildats, SB Workers United

I ett brev till Starbucks vd Kevin Johnson har man uppmanat företaget att försäkra att inga repressalier kommer att riktas mot anställda som är positiva till bildandet av en fackförening, skriver CBS News.

Företaget har i ett uttalande sagt att man ”respekterar” rätten att organisera sig fackligt men att det inte tror att de anställda finner det nödvändigt eftersom företaget redan har skapat en så bra miljö för sina ”partner” som de anställda kallas av Starbucks.

– Vi har kallats Starbucks partner och vi vill bli verkliga partner för att kunna ha en röst för att göra våra jobb bättre och förbättra kundernas upplevelse, säger Alexis Rizzo, en av grundarna till den kommitté som nu vill bilda en fackförening, till The Guardian.

Liksom den uppmärksammade omröstningen på ett Amazonlager i Bessemer i Alabama i våras kan en omröstning på Starbuckskaféer i Buffalo ge många ringar på vattnet. Varken Amazon eller Starbucks har i nuläget facklig representation i USA, men på senare år har man sett flera försök till facklig organisering på båda företagen.

I dagsläget är också stödet för fackföreningar bland allmänheten det största sedan 1965, då 68 procent stöder fackföreningar enligt en ny Gallupundersökning. Bland demokrater är stödet 90 procent, medan bara 47 procent av republikanerna gör det. Samtidigt är andelen fackligt anslutna inom USA:s arbetskraft fortsatt lågt på 9 procent.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.