NYHETER:

Cannabisodlingar försörjer föräldralösa barn i Eswatini

Eswatinis kung Mswati III. Foto: TT/AP Photo/Frank Franklin II

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Cannabisodlingar försörjer föräldralösa barn i Eswatini

Av Klas Lundström

ESWATINI | I kungariket Eswatini (tidigare Swaziland) odlar allt fler mor- och farföräldrar cannabis för att försörja sig, rapporterar The Guardian. Cannabisen säljs senare till mellanhänder i Sydafrika och Moçambique.

I Eswatini är cannabisodling illegalt, men ses som ett sista halmstrå av allt fler många mor- och farföräldrar för att försörja såväl sig själva som sina barnbarn, vilka mist sina föräldrar i landets utbredda hiv/aids-epidemi. Arbetslösheten är 25 procent och fattigdom lamslår hälften av kungarikets 1,2 miljoner invånare.

– Det finns inga jobb och barnen måste gå till skolan och det finns ingen hjälp att få av regeringen, säger en kvinna som The Guardian talat med.

Hiv/aids är ett utbrett hälsoproblem i södra Afrika och i synnerhet i Eswatini som styrs av en absolut monark vid namn Mswati III. För de tusentals barn som blivit föräldralösa i hiv/aids-epidemins fotspår är framtiden tecknad i ytterst osäkra kulörer:

– Jag måste begå ett brott, att odla cannabis, för att ta hand om mina barnbarn, säger en kvinnlig cannabisodlare till The Guardian.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.