NYHETER:

Kortad arbetsvecka kan bli verklighet i Skottland

Åtta av tio skottar är positiva till en fyra dagars arbetsvecka. Foto: Fabrizio Morando/Flickr

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Kortad arbetsvecka kan bli verklighet i Skottland

Fackliga ledare i Skottland har gett stöd till planer på en arbetstidsförkortning utan lönesänkning. Den skotska regeringen uppmanas dock att utöka planerna på pilotprojekt för arbetstidsförkortning till att gälla fler sektorer av såväl fackliga ledare som av tankesmedjan The Institute for Public Policy Research (IPPR).

Av Bella Frank

SKOTTLAND | Enligt en studie från IPPR är stödet bland skottarna för en fyra dagars arbetsvecka stort – åtta av tio skottar är positiva till en sådan förändring. Enligt IPPR bör pilotprojekten som redan har planerats av regeringen inkludera vårdsektorn liksom hotell- och turismsektorn bland annat.

Det skotska regeringspartiet Scottish National Party (SNP) som regerar med stöd av Scottish Greens förklarade i sitt partiprogram i april i år att man planerade att genomföra försök med en fyra dagars arbetsvecka och har avsatt en fond om tio miljoner pund för företag som vill prova arbetstidsförkortning för sina anställda, rapporterar The Scotsman.

Flera försök har redan genomförts av företag som Upac Group i Glasgow vars testperiod har varit så framgångsrikt att man kommer att fortsätta med fyra dagars arbetsvecka för alla sina anställda.

Tankesmedjan IPPR menar att regeringen måste göra det möjligt för fler företag att söka pengar för att göra försök till arbetstidsförkortning, så att även mer lågbetalda arbetare har möjlighet att ta del av försöken.

– Vi måste undersöka hur en arbetstidsförkortning ser ut från skiftarbetares perspektiv, för de som arbetar övertid för att få ihop sin ekonomi eller för de som i dagsläget jobbar färre timmar än de skulle vilja, säger Rachel Statham vid IPPR, rapporterar Morningstar Online.

Roz Foyer, generalsekreterare för Scottish Trades Union Congress (STUC) håller med Rachel Statham om att alla arbetare måste gynnas av planerna på arbetstidsförkortning.

– En fyra dagars arbetsvecka borde inkludera alla, och forskningen kring det bör ta hänsyn även till arbetare som inte jobbar nio-till-fem på kontor, säger Roz Foyer till Morningstar Online.

Enligt planerna kommer lönerna inte sänkas, detta då tanken är att en kortare arbetsvecka kommer att leda till högre produktivitet. Enligt IPPR tror 65 procent av de som tillfrågats att de skulle bli mer produktiva om de fick arbetstidsförkortning. Enligt regeringen har också covid-19-pandemin lett till att intresset för arbetstidsförkortning har ökat.

– Pandemin har intensifierat intresset och stödet för mer flexibla arbetsmetoder, vilket kan inkludera en övergång till en fyra dagars arbetsvecka. En minskning av arbetsveckan skulle kunna bidra till bevarandet av fler och bättre jobb, och stärka välmåendet, säger en talesperson för regeringen till The Scotsman.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.