NYHETER:

Brittiskt pilotprojekt för fyradagarsvecka

Kontor i London. Foto: Wikimedia

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Brittiskt pilotprojekt för fyradagarsvecka

Av Bella Frank

STORBRITANNIEN | I Storbritannien ska omkring 30 företag ingå i ett pilotprojekt för en fyradagarsvecka. De anställda ska få bibehållen lön och pilotprojektet ska pågå i ett halvår. De anställda som ingår i projektet förväntas behålla en 100-procentig produktivitet som utförs på 80 procent av tiden, rapporterar The Independent.

Projektet leds av 4 Day Week Global som genomför en global kampanj för att få fler företag att pröva en kortad arbetsvecka. Det gör det i samarbete med tankesmedjan Autonomy och med forskare vid Oxford University, Cambridge University och Boston University.

– Fler och fler företag håller på att ändra till produktivitetsfokuserade strategier som gör det möjligt för dem att minska arbetstiden utan att sänka lönen, säger Joe O’Connor, chef för pilotprogrammet på 4 Day Week Global till the Independent.

Pilotprojekt kommer också att genomföras i USA, Irland, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Intresset för arbetstidsförkortning tros ha ökat i och med covid-19-pandemin då grupper av anställda i långa perioder har jobbat hemifrån vilket har ökat kravet från arbetstagare på större flexibilitet kring arbetsveckan. I länder som USA där många är missnöjda med en försämrad arbetsmiljö under pandemin har rekordmånga också valt att lämna sina jobb, många arbetsgivare har brist på arbetskraft och kan därför vara mer benägna att erbjuda fördelaktiga villkor som en kortad arbetsvecka kan innebära.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.