NYHETER:

Protester i Serbien sätter stopp för litiumgruva

I månader har demonstranter protesterat mot gruvplanerna i staden Loznica i västra Serbien. Foto: TT/AP/Darko Vojinovic

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Protester i Serbien sätter stopp för litiumgruva

Efter månader av protester mot en planerad litiumgruva i västra Serbien meddelade den serbiska premiärministern Ana Brnabic på torsdagen att projektet, som skulle ledas av gruvjätten Rio Tio, läggs ned.

Av Bella Frank

SERBIEN | Premiärminister Ana Brnabic sade på en presskonferens i Belgrad på torsdagen att regeringen har kommit fram till beslutet att skrinlägga gruvplanerna efter omfattande påstötningar från olika klimatgrupper i landet.

– Vi har uppfyllt alla kraven från miljöprotesterna och vi har satt stopp för Rio Tinto i republiken Serbien, sade Ana Brnabić under presskonferensen, rapporterar The Guardian.

”Bara ett steg till. Vi är nära”, skrev en av protestledarna Savo Manojlovic på Twitter efter torsdagens besked, och uppmanade miljörörelsen att fortsätta protesterna för att kunna stätta stopp även på andra framtida utvinningsprojekt av litium, liksom borater.

I månader har demonstranter protesterat mot gruvplanerna i staden Loznica i västra Serbien, de har blockerat vägar och broar och lyft det faktum att en studie från Belgrade University har dragit slutsatsen att gruvan inte borde byggas eftersom miljöpåverkan från gruvan skulle orsaka ”oersättliga skador på biosfären”. Redan i december förra året meddelade lokala myndigheter i Loznica att man inte längre stödde planerna på gruvan.

Den serbiska regeringen kan också ha påverkats av det faktum att landet går till val i början av april och man genom beslutet hoppas lyckas blidka missnöjda väljare. Gruvan som skulle byggas av Rio Tinto, ett brittisk-australiensiskt företag, var tänkt att vara igång 2027. Rio Tinto upptäckte litium i Loznicaområdet 2004 och hade planerat att investera 2,4 miljarder amerikanska dollar i projektet som företaget hade hoppats skulle göra det till ett av världens tio största producenter av litium, grundämnet som har blivit så eftersökt då det används i elbilsbatterier, rapporterar Thomson Reuters Foundation.

Klimatgrupper i landet har länge kritiserat projektet och landets regering för att inte ta fasta på de stora riskerna med förorening från gruvan medan företagets vd Vesna Prodanovic har hävdat att företagets verksamhet inte skulle orsaka skador på miljön då man skulle leva upp till både EU:s och Serbiens miljökrav.

Rio Tinto sade i ett uttalade på torsdagskvällen att företaget är ”extremt bekymrat” och att det kommer se över vilka juridiska möjligheter det finns att överklaga beslutet. Men enligt Ana Brnabic har serbiska tjänstemän inte hunnit underteckna några kontrakt med Rio Tinto, och har också förklarat att man är berett på att bestrida en potentiell stämning från företaget, rapporterar the Guardian.

Regeringens besked kommer också då relationerna mellan Serbien och Australien är spända efter att den serbiska tennisstjärnan Novak Djokovic stoppades från att delta i Australian Open som pågår nu, detta då man ansåg att han brutit mot landets covid-19-restriktioner något som har orsakat kraftiga reaktioner i Serbien.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.