NYHETER:

Israel raserade palestinsk familjs hem i östra Jerusalem

En palestinsk man håller i familjefoton från ruinerna av Salhiyehfamiljens raserade hus. Israelisk polis stormade familjen tidigt i onsdags morse, grep flera familjemedlemmar och raserade huset, en handling som Human Rights Watchs Omar Shakir fördömer som ett krigsbrott då östra Jerusalem är under israelisk ockupation. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Israel raserade palestinsk familjs hem i östra Jerusalem

Tidigt på onsdagsmorgonen genomförde israelisk polis en vräkning av den palestinska familjen Salhiyeh från deras hem i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. Många familjemedlemmar greps liksom vänner och aktivister, och hemmet raserades. Hård kritik riktas mot Israels agerande som anklagas för att utgöra brott mot internationell rätt.

Av Bella Frank

ISRAEL–PALESTINA | Familjen Salhiyeh som har bott i huset i årtionden har protesterat länge mot vräkningshotet som nu har blivit verklighet och gjort familjen hemlös. Israeliska myndigheter har motiverat vräkningen med att en skola ska byggas på platsen trots att det finns en byggnad liksom tom mark i närheten, enligt organisationen Partners for Progressive Peace.

Det var vid tretiden på natten mot onsdagen som ett stort antal poliser stormade Salhiyehs hem. Enligt dottern i familjen Yasmin Salhiyeh fanns kravallpolis på plats, och polisen sköt tårgas under stormningen, rapporterar Middle East Eye. 

Raserade hemmet

Hennes pappa Mahmoud Salhiyeh hade tillsammans med andra familjemedlemmar tidigare under veckan protesterat mot vräkningen och tagit sig upp på taket där de hotade att sätta eld på sig själva.

Under polisens stormning greps Mahmoud Salhiyeh liksom flera andra av de femton familjemedlemmarna.

Min pappa sov när de grep honom. De lät honom inte sätta på sig jacka eller skor, säger Yasmin Salhiyeh till Middle East Eye och fortsätter:
De separerade alla som var där och började slå de unga männen innan de grep och satte dem i jeepar och förde iväg dem.
Tre timmar senare var deras hem jämnat med marken.

Salhiyehs hem ligger i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem, där det sedan många år pågår andra vräkningsprocesser av palestinska familjer som har bott där i decennier och som våren 2021 var en av orsakerna till att läget blev så upptrappat så att det ledde fram till Gazakriget i maj. Vräkningarna i andra delar av Sheikh Jarrah har dock drivits av en israelisk bosättarorganisation, i familjen Salhiyehs fall har det varit de lokala myndigheterna som har drivit processen.

”Mot internationell rätt”

Salhiyehfamiljens hem låg på andra sidan gatan från det brittiska konsulatet i östra Jerusalem som i måndags twittrade: ”Vräkningar på ockuperad mark bryter mot internationell rätt i alla utom de mest exceptionella fallen” och att ”Storbritannien uppmanar Israels regering att upphöra med sådana handlingar som bara leder till ökade spänningar på marken”, rapporterar BBC.

Familjen Salhiyeh bodde ursprungligen i Ein Kerem i västra Jerusalem men tvingades fly sitt hem under kriget 1948 och tog sin tillflykt till östra Jerusalem som sedan 1967 är under israelisk ockupation. Enligt israelisk lag har palestinska familjer som tvingades på flykt ingen rätt att få tillbaka sin egendom i västra Jerusalem eller andra delar av Israel och inte heller få ersättning för den, till skillnad från judiska medborgare som kan återfå egendom i bland annat östra Jerusalem, något som är en av grunderna till varför israeliska bosättarorganisationer har varit framgångsrika i sina stämningsprocesser.

Omar Shakir, chef för Human Rights Watchs Israel- och Palestinaavdelning fördömer stormningen och förstörelsen av Salhiyehs hem och hänvisar till att det utgör ett brott enligt internationell rätt: ”Tvångsfördrivning av Salhiyeh[-familjen] och demoleringen av deras hem är krigsbrott. Fördrivna från Ein Kerem 1948 och stoppade från att återvända är Salhiyeh[-familjen] nu flyktingar för andra gången. Det är så här apartheid ser ut. Åtala och straffa förövarna. Stoppa delaktigheten”, skriver han på Twitter.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.