REPORTAGE:

Ljudgranater och tårgas mot palestinier i östra Jerusalem

Palestinska sjukvårdare evakuerar en skadad man efter att konfrontationer bröt ut efter att israelisk polis på nytt gått in på al-Aqsaområdet med tårgas och ljudgranater på måndag morgon. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

REPORTAGE

Dela på facebook
Dela på twitter

Ljudgranater och tårgas mot palestinier i östra Jerusalem

Israelisk polis stormade på fredagskvällen al-Aqsamosken i Jerusalem där många samlats för bön under den heliga fastemånaden ramadans sista fredag, vilket ledde till protester och konfrontationer som sedan har fortsatt såväl i östra Jerusalem som i städer som Haifa och Nasaret.

Protester fortsätter också i Sheikh Jarrah där flera palestinska familjer håller på att tvingas från sina hem, en process som enligt FN-organet OHCHR kan utgöra krigsbrott. Läget ser ut att förvärras ytterligare under måndagen då en israelisk flaggparad var planerad genom de muslimska kvarteren i gamla stan.

Av Bella Frank

ISRAEL-PALESTINA På söndagskvällen sattes kravallpolis in mot demonstranter i Haifa, och femton personer uppges ha gripits. Även i Nasaret har palestinier demonstrerat till stöd för palestinska Jerusalembor i de största solidaritetsaktionerna från palestinska medborgare i Israel på länge.

Den redan mycket upptrappade situationen – som ofta stiger nu spekulationerna om detta kan leda till en tredje intifada – kan förvärras under måndagen. På måndagen firar Israel att staden återförenades 1967, en återförening som innebar en ockupation av östra Jerusalem som sedan dess blivit allt mer befäst.

Under måndagen var en flaggparad inplanerad, en demonstration som israeliska högerextremister deltar i och som av tradition går via Damascus Gate och genom de muslimska kvarteren med israeliska flaggor på väg mot Klagomuren.

Enligt Jerusalems polischef Doron Turgeman kommer området att ”vara stängt för muslimer” från eftermiddagen fram till 19.30 på kvällen, skriver Haaretz. I samband med flaggparaden brukar rasistiska slagord liksom uppmaningar av våld mot palestinier skanderars, och palestinsk egendom brukar utsättas för skadegörelse, skriver tidningen.

Flera skadade på måndagsförmiddagen

Redan på tidigt på måndagsförmiddagen kom rapporter om att israelisk polis på nytt gått till attack mot människor inne på al-Aqsaområdet med bland annat rökgranater. Flera uppges vara skadade. Sjukvårdarna inom palestinska Röda halvmånen larmade vid 10-tiden lokal tid att de nekats tillträde till al-Aqsaområdet.

Det var i fredags som israelisk polis med tårgas och ljudgranater (distraktionsgranater) gick in på al-Aqsaområdet där människor hade samlats för att be den sista fredagen i ramadan. Många flydde medan andra stannade kvar och kastade sten mot polisen. 250 palestinier och 17 israeliska poliser skadades på fredagskvällen, rapporterar Haaretz.

På lördagen försökte polis hindra palestinska medborgare i Israel från städer som Haifa, Jaffa, Sakhnin och Umm el- Fahm från att ta sig till Jerusalem för att visa solidaritet med de boende i Sheikh Jarrah och för att be vid al-Aqsa. Bussar stoppades men tusentals fortsatte att ta sig vidare till fots.

Omkring 90 000 människor beräknas ha samlats på lördagskvällen för att be i al-Asqsa-moskén och för att högtidlighålla Leilat al-Qadr då profeten Mohammed ska ha tagit emot de första verserna i Koranen. Enligt Al Jazeera English skadades ytterligare 90 palestinier på lördagen.

Upptrappat läge under ramadan

Spänningarna har stigit betydligt under ramadan och kopplas samman med polisens agerande under flera olika händelser den senaste tiden men hänger också samman med den långsiktiga israeliska politiken att försvåra för palestinier som bor där i syfte att tvinga bort allt fler från staden.

När ramadan inleddes i april hade israelisk polis upprättat barrikader vid ingången Damascus Gate. Hela det torg med breda trappor där unga brukar umgås, och där familjer ofta samlas under ramadan för att bryta fastan spärrades av, men togs bort efter protester. Andra händelser som bidragit till den rådande kokpunkten är den högerextrema marschen som arrangerades av Lehava för några veckor sedan då framför allt bosättare och ultraortodoxa tog sig ner mot Damascus Gate, och då slagord som ”död åt araberna” skanderades.

En annan händelse är att flera palestinska familjer i Sheikh Jarrah en kort bit från gamla stan, ett område där också många länders ambassader och konsulat är inhysta, riskerar att förlora sina hem efter en lång och utdragen rättstvist som initierats av bosättarorganisationen Nahalat Shimon. Förra söndagen den 2 maj hade satts som den dag då familjerna skulle ha lämnat de hem där många bott sedan i mitten av 1950-talet. Denna process har tillfälligt skjutits upp men hotet är fortfarande överhängande.

På lördagen ingrep den israeliska polisen med brutalitet mot palestinska boende och aktivister som befann sig i Sheikh Jarrah för att protestera, bland annat släpade polis bort en ung kvinna genom att slita i hennes vinröda hijab. Samtidigt kan bosättare röra sig där fritt, många tungt beväpnade.

Kan utgöra krigsbrott

Striden i Sheikh Jarrah som ligger i det av Israel ockuperade östra Jerusalem som landet också har annekterat i strid med internationell rätt berör inte bara de familjer som nu håller på att tvingas ifrån sina hem. Det är en del av en större konflikt som i grunden handlar om att Israel genom bosättarorganisationer förflyttar sin egen befolkning till ockuperad mark, även det i strid med internationell rätt, och något som kan utgöra krigsbrott.

Palestinier som tvingades fly från sin mark och egendom från det som i dag är västra Jerusalem eller Israel har inte någon möjlighet att driva rättsprocess om äganderätten. Enligt den israeliska lagen Absentees Property Law från 1950 har palestinier som förlorade egendom 1948 ingen rätt till dem. Den israeliska lagen the Legal and Administrative Matters Law från 1970 ger däremot judar rätt att driva fall om land och egendom som antas ha ägts av judar i östra Jerusalem innan Israels grundande.

I fredags uppmanade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR:s talesperson Rupert Colville att vräkningarna om de utförs utgör brott mot Israels åtaganden under internationell rätt:

– Med anledning av de oroväckande scenerna i Sheikh Jarrah under de senaste dagarna vill vi understryka att östra Jerusalem forsätter att vara en del av ockuperad palestinsk mark där internationell humanitär rätt är tillämplig. Ockupationsmakten måste respektera och får inte konfiskera privat egendom på ockuperad mark, säger Colville i ett uttalande om det inte anses absolut nödvändigt, och betonar att Israel inte har rätt att tvinga sina egna lagar på ockuperad mark i syfte att vräka palestinier från deras hem.

”Mikrokosmos av bosättar-kolonialism”

En av de boende i området, Mohammed al-Kurd vars familj är en av de som nu står under ett överhängande hot om att tvingas ifrån sitt hem, skriver på Twitter att de inte vill ha donationer utan politisk press som bojkott eller stöddemonstrationer: ”Ni kan hjälpa oss genom att förstå att Sheikh Jarrah är mikrokosmos av israelisk bosättar-kolonialism i Palestina”.

På söndagen meddelades att den överklagan som flera familjer lämnat in mot domslutet att de ska lämna sina bostäder till förmån för en israelisk bosättarorganisation kommer att hanteras inom en månad, men kommer inte behandlas på måndagen den 10 maj som först hade varit tanken.

Liknande strider som den som pågår i Sheikh Jarrah pågår också i en rad områden runt om gamla stan i Jerusalem. Hagit Ofran från Settlement Watch som i förra veckan deltog i webinariet Jerusalem at the Boiling Point: What’s Behind the Latest Violence in the City? betonade att bosättare försöker ”judaisera” områden som Silwan, Mount of Olives, Ras al-Amoud med flera.

Syftet har i årtionden varit att att motverka att östra Jerusalem skulle bli del av en framtida palestinsk stat, och rättstvister som initierats av bosättarorganisationer går tillbaka till i början av 1970-talet och i början av 1980-talet.

– De försöker göra kvarteren mer judiska, sade Ofran och önskade att världens ögon inte bara riktades mot dessa problem nu då det uppstått våldsamheter.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.