NYHETER:

HĂ„rd kritik mot brittisk amnesti

Den brittiske Nordirlandministern Brandon Lewis. Enligt den irlÀndske utrikesministern Simon Coveney fick han ingen förvarning trots att de bÄda trÀffades under onsdagen. Foto: AP Photo/Matt Dunham

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

HĂ„rd kritik mot brittisk amnesti

LÀckt information om att den brittiska regeringen kommer att införa amnesti för brott begÄngna av brittiska soldater under den lÄnga konflikten pÄ Nordirland, the Troubles, har orsakat stort ilska bÄde frÄn anhöriga och politiskt hÄll. 

Av Bella Frank

NORDIRLAND Det var sent pÄ onsdagen som brittiska medier rapporterade att den brittiska regeringen, i strid med tidigare avtal som Stormont House Agreement frÄn 2014, vill ge amnesti för brott begÄngna under konflikten som bröt ut i slutet av 1960-talet. Uppgifterna har Ànnu inte bekrÀftats men vÀntas offentliggöras under tisdagen i och med drottning Elisabeths tal i samband med parlamentets öppnande.  

Det sammanfaller ocksÄ med resultatet av en lÄng utredning av just brott begÄngna under the Troubles. För pÄ tisdagen faller domen i utredningen av det som kallats Ballymurphy-massakern, Àven kallad Belfasts blodiga söndag. I augusti i Är Àr det 50 Är sedan tio personer, bland annat en prÀst och en Ättabarnsmamma, sköts ihjÀl av den brittiska arméns fallskÀrmstrupper i samband med att de skulle gripa misstÀnkta republikanska paramilitÀrer efter att man infört internering utan rÀttegÄng. 

”Spark i ansiktet”

HĂ„rd kritik har riktats mot den brittiska regeringens förvĂ€ntade kursĂ€ndring. Den irlĂ€ndska regeringen beskrivs vara ”rasande” över att britterna unilateralt tar steget trots att Stormont House Agreement undertecknats av bĂ„da regeringarna, liksom att den irlĂ€ndska regeringen inte informerats i förvĂ€g, rapporterar The Irish Times. 

Den nordirlĂ€ndska politikern och ledaren för SDLP, Colum Eastwood, liknar det brittiska beslutet vid en spark i ansiktet pĂ„ de familjer som i Ă„rtionden sökt rĂ€ttvisa för sina anhöriga som dödats. ”Offer förstĂ„r att Ă„tal Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt i de flesta fall, men de har rĂ€tt till en riktig rĂ€ttslig process. Det enda sĂ€ttet att nĂ„ sanningen frĂ„n paramilitĂ€rer och den brittiska regeringen Ă€r att ha en rĂ€ttslig process”, skriver han pĂ„ Twitter och menar att rĂ€ttvisan nu Ă„sidosĂ€tts pĂ„ grund av det konservativa partiets ”inskrĂ€nkta politiska agenda”. 

Majella O’Hare sköts till döds

Förutom det rĂ€ttsfall som rör Ballymurphy-massakern kĂ€mpar mĂ„nga familjer för rĂ€ttvisa för mord pĂ„ anhöriga som utförts av sĂ„vĂ€l den brittiska armĂ©n som av paramilitĂ€rer som IRA och UFF. Michael O’Hare harr lĂ€nge krĂ€vt rĂ€ttvisa för sin tolvĂ„riga syster Majella O’Hare som sköts till döds av en brittisk soldat 1976 nĂ€r hon var pĂ„ vĂ€g till kyrkan med sina vĂ€nner. 

Trots att det har gÄtt mer Àn fyra Ärtionden har ingen oberoende utredning Àgt rum enligt Amnesty International som Àr kritiska mot nyheten om amnesti:

– Ingen stĂ„r ovanför lagen och Ă€r bortom ansvarsutkrĂ€vande. Den brittiska regeringen verkar beslutna i att stĂ€nga ner vĂ€gen till rĂ€ttvisa, sĂ€ger Grainne Teggart, chef Amnesty Internationals Nordirlandkampanj i ett pressmeddelande. 

– Den hĂ€r rapporterade planen Ă€r en förolĂ€mpning mot offren och det senaste allvarliga sveket av offers om Ă€r fast beslutna om att söka den sanning, rĂ€ttvisa och det ansvarsutkrĂ€vande de har rĂ€tt till, fortsĂ€tter Teggart och uppmanar den brittiska regeringen att överge planerna pĂ„ en amnesti. 

Kritik kommer ocksÄ frÄn en av IRA:s offer. Jim Dixon skadades allvarligt i ett terrordÄd av IRA i Enniskillen 1987, ocksÄ kÀnd som Poppy Day Massacre dÄ tolv mÀnniskor dödades. 

– Det regeringen gör Ă€r att skydda sig sjĂ€lva. Vad mig anbelangar Ă€r de lika illa som IRA. Jag har faktiskt mer respekt för IRA för de stod Ă„tminstone för det de trodde pĂ„, den brittiska regeringen gjorde det via bakdörren, sĂ€ger Dixon i en intervju, rapporterar The Belfast Telegraph. at

LÀs Àven:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
StÀng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.