NYHETER:

Lojalistiska kravaller i Nordirland oroar

En stulen bil har satts i brand i Newtownabbey i lojalistiska norra Belfast i lördags. Foto: Peter Morrison/PA via AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Lojalistiska kravaller i Nordirland oroar

Nordirland har skakats av lojalistiska kravaller de senaste dagarna. I fredags bröt oroligheter ut i Belfast, på dagen 23 år efter Nordirlands fredsavtal skrevs under. Kravallerna är det senaste oroande tecknet på ökade spänningar i brexits efterdyningar i Nordirland.

Av Bella Frank

NORDIRLAND Det var framför allt unga män som deltog i protesterna som sedan övergick i kravaller i fredags, då brandbomber och tegelstenar kastades mot poliser i arbetarklassområdet kring Sandy Row i centrala Belfast. Även i Derry har det varit oroligt flera kvällar i rad och i fredags skadades tolv poliser när unga kastade stenar och brandbomber. 

Sammanlagt 27 poliser skadades i Derry och Belfast under fredagen. Belfasts polischef Simon Walls fördömde kravallerna som ”motbjudande beteende”, rapporterar Belfast Telegraph. Oroligheter i lojalistiska bostadsområden fortsatte på lördagskvällen i Newtownabbey norr om Belfast där bland annat ett par bilar stals och sattes i brand. 30 brandbomber kastades enligt polisen mot dem på lördagskvällen i kravaller som polisen menar var en ”iscensatt attack”, rapporterar The Irish Times.

Oroligheterna fortsatte också på söndagskvällen, bland annat i Newtownabbey och i Carrickfergus.

Spänningarna ökar

Trots att det har gått 23 år sedan fredsavtalet the Good Friday Agreement, också känt som the Belfast Agreement, skrevs under finns mycket av spänningarna mellan olika politiska grupperingar kvar och har intensifierats i och med brexit. Unionister och lojalister kräver fortsatt brittisk union och styre, liksom lojalitet med den brittiska kronan medan nationalister och republikaner strävar efter ett återförenat Irland. 

”Sorgsen att se oroligheterna i Sandy Row. De vanliga aktörerna utan visioner rör upp spänningar för valframgångar, som de aldrig använder för att förbättra livet för dem de låtsas representera. Historien upprepar sig, folk förlorar hopp, barn får brottsregister, samhällen dras isär. Det finns en bättre väg.”, skriver Claire Hanna, ledamot för södra Belfast för det socialdemokratiska partiet SDLP i lokalparlamentet Stormont på Twitter.

Nordirland, som i grundades för hundra år sedan efter delningen av ön 1921, har drabbats av ökade spänningar sedan det stod klart att Storbritanniens utträde ur EU skulle innebära antingen en gräns på ön, eller i Irländska sjön. Det andra alternativet blev verklighet i och med Storbritanniens avtal med EU som blev klart vid årsskiftet och det så kallade Nordirlandprotokollet började gälla. 

Union eller återförening

Det innebär kontroll av varor som transporteras mellan Nordirland och övriga Storbritannien, eftersom Nordirland följer regler för EU:s inre marknad. Förutom praktiska aspekter som ökad administration och förseningar av varor vänder sig unionister och lojalister mot att Nordirlandsprotokollet separerar Nordirland från resten av Storbritannien och, menar de, knuffar dem närmare en återförening med republiken. 

En annan händelse som upprört unionister var att åklagare i förra veckan valde att lägga ner utredningen mot flera republikaner, däribland vice förste minister Michelle O’Neill och flera andra medlemmar av Sinn Féin, som i juni förra året deltog i en begravningscereremoni som bröt mot dåvarande covid-19-regelverk.

Åklagarmyndigheten lade ner utredningen då man anser att det inte funnits skäl att anta att åtal skulle leda till fällande dom, men detta har kraftigt kritiserats av bland andra Nordirlands försteminister, Arlene Foster, partiledare för Democractic Unionist Party som den senaste tiden har arbetat hårt för att få den brittiska regeringen att slopa Nordirlandprotokollet. Både Democratic Unionist Party och andra unionistiska partier har med anledning av nedläggningen av åtalet krävt polischefen Simon Byrnes avgång. 

”En kartell”

Men kommentatorer som Allison Morris, en journalist som nyligen utsattes för paramilitärt hot, pekar på andra underliggande faktorer bakom de senaste dagarnas oroligheter. Polisen grep i början av februari flera lojalister bland annat för drogrelaterade brott, men även i ett fall med hänvisning till terrorlagstiftningen.

Morris, som bevakar säkerhetsrelaterade frågor för Irish News, menar att kravallerna planerats av den paramilitära lojalistiska organisationen Ulster Defense Association South East Antrim (UDA SEA) som hon beskriver hon beskriver som en kartell som är involverad i ”droger, utpressning och trakasserier av sin egen befolkning”.

Den nordirländska polisens (PSNI) ingripande för två månader sedan har skakat om ledningen menar Morris: ”Försök nyligen av PSNI att avveckla deras ledning är orsaken till varför de agerar ut, brexit, begravningen och några av de mer oansvariga politiska uttalandena har bara försett dem med en bekväm ursäkt” skriver Morris på Twitter. 

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.