Flera hot har riktats mot journalister – och framför allt kvinnliga journalister i Nordirland, där spänningarna har ökat på flera sätt sedan brexit och det nya regelverk som bland annat kräver kontroller på vissa varor mellan övriga Storbritannien och Nordirland. Här gör polisen en säkerhetskontroll vid hamnen i Larne. Foto: AP Photo/Peter Morrison

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Hot mot nordirländska journalister fördöms

Hot som i förra veckan riktades mot den nordirländska journalisten Allison Morris fördöms av journalistfacket NUJ som också menar att hoten blir vanligare och inte sällan riktas mot just kvinnor. En ny tvärpolitisk parlamentarisk grupp vill få klarhet i hur polisen hanterar hoten.

Av Bella Frank

NORDIRLAND I förra veckan sprayades ett allvarligt hot mot Allison Morris på Rosapenna Street i norra Belfast med anklagelsen om att hon skulle vara en agent för den brittiska säkerhetsunderrättelsetjänsten MI5, liksom ett hårkors.

Det är den andra gången på två veckor som hot har riktats mot en kvinnlig nordirländsk journalist. Nyligen utsattes journalisten Patricia Devlin för hotfull graffiti. Hoten mot journalisterna sker i ett klimat av ökade spänningar i Nordirland efter det brittiska utträdet ur EU vilket medföljt bland annat gränskontroller på vissa varor i Irländska sjön.

Allison Morris arbetar för tidningen The Irish News där hon bevakar säkerhetsfrågor och enligt tidningen har hon tidigare utsatts för hot av paramilitära grupper.

Hot mot kvinnor

Journalistfacket The National union of journalists (NUJ) ordförande Robin Wilson fördömer hotet och säger till Irish News att fackföreningen hanterat flera liknande fall den senaste tiden, samt att en oproportionerlig del av hoten riktas mot kvinnliga journalister.

– Det har alltid funnits ett element av manlig dominans och machobeteende i paramilitära grupper och vi är medvetna om faktumet att hoten mot kvinnor i media är alldeles för vanligt förekommande, säger han till tidningen.

Både försteminister Arlene Foster, ledare för Democratic unionist party, och vice försteminister Michelle O’Neill, vice ordförande för Sinn Féin, har fördömt hotet mot Morris och andra journalister. Foster skrev i fredags på Twitter att försöken att hota Morris och andra journalister är ”skamliga” och Michelle O’Neill skriver att: ”Jag ser att mer hatfylld graffiti har sprayats på väggar som riktas mot en annan kvinnlig journalist.”

Orsakar trauma

En nygrundad tvärpolitisk grupp (APG) i Nordirlands lokalparlament med fokus på pressfrihet vill ha ett möte med polischefen Simon Byrne för att klargöra hur polisen hanterar ökande trakasserier och hot mot journalister. The Belfast Telegraph rapporterar att gruppen i fredags hörde vittnesmål från Patricia Devlin om hur upprepade hot från kriminella och paramilitära grupper har inneburit en enorm påfrestning för både henne och hennes familj:

– Patricias fall är otroligt oroväckande, inte bara för det enorma personliga trauma det inneburit för henne och hennes nära och kära, utan för att det också säger något om omfattningen av hoten som existerar för alla journalister i Nordirland, säger Matthew O’Toole som är ordförande för gruppen, till The Belfast Telegraph.

Läs även:

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.