NYHETER:

Bulgariens starke man försvagad efter val

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Bulgariens starke man försvagad efter val

Bulgariens premiärminister Boyko Borissov och hans parti Gerb går segrande ur parlamentsvalet i Bulgarien, enligt officiella men ännu ofullständiga resultat. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Men hans högerparti backar, och hårda koalitionsförhandlingar lär vänta om han vill behålla makten. 

Av Grim Berglund/TT, Wiktor Nummelin/TT

BULGARIEN Valet hölls i skuggan av en tredje coronavåg som drabbat landet hårt, samt i kölvattnet av fjolårets protestvåg.

Den snart 62-årige Borissov har dominerat den bulgariska politiken ända sedan han valdes till borgmästare i huvudstaden Sofia 2005, för att skapa det egna högerpartiet Gerb ett år senare.

Gerb har sedan det bildats varit landets största parti i samtliga parlaments- och EU-val.

Enligt de första vallokalsundersökningarna ser Borissov och partiet ut att behålla makten, enligt Reuters beräkningar. Om de första beräkningarna stämmer får Gerb omkring 25 procent av rösterna. Därmed skulle partiet ha backat med 9 procentenheter jämfört med valet 2017.

Vilket land

Flera oppositionspartier verkar enligt vallokalsundersökningarna ha fått ett större folkligt stöd än vad som väntades enligt de sista opinionsmätningarna inför valet.

Partiet ITN, som leds av den verbalt vasse och regeringskritiske programledaren Slavi Trifonov, ser ut att få omkring 17 procent. Partiet blir i så fall lika stort som Socialistpartiet.

Det turkiska minoritetspartiet Rörelsen för rättigheter och friheter får 11 procent. Partiet har traditionellt kunnat utnyttja en position som vågmästare.

Med den omritade politiska kartan väntar tuffa regeringsförhandlingar för Borissov.

– Valet har påverkats av att många unga väljare i städer har mobiliserats, säger Boriana Dimitrova på Alpha research institute till AFP.

Sämst i klassen

Valet har präglats av en förvärrad coronakris. De senaste nio veckorna har smittspridningen ökat konstant i Bulgarien. Landet är sämst av alla i EU när det gäller vaccinering mot covid-19. Bara drygt sex procent av befolkningen har fått en första dos.

I fjol såg det dessutom pyrt ut för premiärministern. Avslöjandet om hur affärsmannen och ex-politikern Ahmed Dogan nyttjade en statlig strand som sin egen, med skydd av statligt betalda vakter, väckte starka protester mot den utbredda korruptionen. Snart krävdes regeringens och Borissovs avgång i envisa jättedemonstrationer i Sofia.

Nu väntar regeringsförhandlingar, och utgången är oviss:

– Analytikerna räknar med nyval senare i år, parallellt med presidentvalet i höst, gissade analytikern Krassen Nikolov i en poddsändning hos nyhetssajten Euractiv inför valet.

Högerpartiet Gerb ser med knappt hälften av rösterna räknade ut att få 24,15 procent av rösterna, något som är i linje med vallokalsundersökningarna. Sedan valet 2017 har partiet i så fall tappat omkring tio procentenheter, och hårda koalitionsförhandlingar lär vänta om Borissov vill behålla premiärministerposten.

Det slutgiltiga valresultatet väntas först på torsdag.

Läs även:

Fakta: Bulgarien

Bulgarien är räknat i BNP per capita EU:s fattigaste medlemsland. I landet bor runt sju miljoner invånare, varav 1,2 miljoner i huvudstaden Sofia. Till ytan är Bulgarien ungefär lika stort som landskapet Lappland.

Efter att länge ha lytt under det Osmanska riket blev Bulgarien självständigt igen år 1878. Efter järnridåns fall blev landet medlem i försvarsalliansen Nato 2004 och i EU från den 1 januari 2007.

President är Rumen Radev (född 1963) som är formellt oberoende, men stöttad av Socialistpartiet. Det mesta av makten ligger dock hos premiärminister Boyko Borissov (född 1959) från konservativa partiet Gerb.

Boyko Borissov, född 1959 i Bankja i Bulgarien, blev premiärminister för första gången 2009.

Posten har han därefter hållit under större delen av tiden, bortsett från ett drygt år i opposition 2013–14 och några månader under 2017.

Borissov utmålade sig tidigt som en tuffing. Under 1990-talet ledde han ett säkerhetsbolag och var livvakt åt såväl ex-president Todor Zjivkov som ex-kung Simeon II.

Källa: AFP, Reuters

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.