Demonstranter utanför parlamentet i Bulgariens huvudstad Sofia, 3 september. Foto: TT/AP Photo/Valentina Petrova

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Bulgarisk regering vägrar avgå

Tusentals bulgarer protesterade utanför parlamentet i huvudstaden Sofia under onsdagen, då parlamentsarbetet återupptogs efter sitt sommaruppehåll. Flera personer skadades vid sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter. Enligt polis var nästan hälften av de totalt 126 gripna fotbollshuliganer.

Av TT-AFP-Reuters

BULGARIEN Flera personer skadades i samband med demonstrationer utanför Bulgariens parlament under onsdagen. Men trots två månaders protester vill Bulgariens styrande parti inte se premiärminister Boyko Borisovs regering avgå.

– Vi kommer inte att avgå efter de här överdrifterna. Det skulle innebära att varje framtida regering kan bli avsatt av representanter från kriminella grupper, sade parlamentsledamoten Toma Bikov som tillhör Boyko Borisovs center-högerparti till parlamentet under torsdagen.

Anklagas för maktmissbruk

Protesterna inleddes i början av juli efter flera korruptionsskandaler där demonstranterna anser att regeringen skyddat mäktiga oligarker. Demonstranterna har sedan dess krävt både premiärministerns och chefsåklagarens avgång. Chefsåklagaren anklagas för att använda sin makt för att förfölja regeringens politiska motståndare.

Onsdagens demonstration var en av de våldsammaste hittills. Enligt hälsomyndigheter behövde nästan 200 personer vård under dagen, varav åtminstone hälften var poliser. Flera journalister skadades av polisen, inklusive en fotograf från AFP.

Efter att ha upplöst demonstrationen på onsdag kväll angrep polisen tidigt på torsdagen två vägblockader i viktiga korsningar i centrala Sofia. Enligt polisen hittades farliga föremål, bland annat en molotovcocktail.

Åtgärder avfärdas

Borisov, som suttit vid makten i mer än tio år, har vägrat avgå innan hans mandatperiod tar slut i mars nästa år. I ett försök att blidka demonstranterna har premiärministern avskedat flera viktiga ministrar och tagit fram ett förslag till ny konstitution – åtgärder som avfärdats av demonstranterna.

Den nya konstitutionen har inte någon realistisk chans att antas eftersom regeringen saknar den två tredjedelars majoritet i parlamentet som krävs, vilket gör att motståndare ser förslaget som ett sätt för premiärministern att köpa tid och stanna kvar vid makten.

Tretton år efter EU-inträdet är Bulgarien fortfarande unionens fattigaste och mest korruptionsdrabbade land, enligt Transparency Internationals korruptionsindex.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.