Lastbilar lämnar hamnen i Larne i Nordirland, i förra veckan drogs kontrollerna som är en effekt av brexit och Nordirlandsprotokollet in tillfälligt. I helgen greps två män misstänkta för att ha sprayat budskap mot kontrollerna i den Irländska sjön. Foto: Brian Lawless/PA via AP

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Nya oroligheter i Nordirland

Två personer greps i helgen i den nordirländska hamnstaden Larne, misstänkta för att ha sprayat budskap mot gränskontroller i Irländska sjön mellan övriga Storbritannien och Nordirland efter brexit. Kontrollerna öppnade igen i fredags efter att ha dragits tillbaka efter vad som uppfattades som hot tidigare i veckan. Men spänningarna är fortsatt höga i Nordirland som i år markerar hundra år sedan grundandet, och därmed också delningen av ön.

Av Bella Frank

NORDIRLAND Det var i centrala Larne norr om Belfast som ny graffiti upptäcktes med budskap mot kontrollerna i Irländska sjön i lördags. Två personer greps och misstänks för skadegörelse, rapporterar The Guardian. Liknande budskap som sprayades i förra veckan ledde till att hamnkontrollerna på varor från övriga Storbritannien tillfälligt drogs in, då det ansågs finnas en hotbild mot kontrollanterna. I fredags återinfördes kontrollerna som är en effekt av brexit, och det så kallade Nordirlandsprotokollet vars syfte är att garantera att ingen hård gräns upprättas på ön efter brexit.

Men spänningarna i Nordirland har stigit sedan årsskiftet då kontrollerna infördes och motståndet mot Nordirlandsprotokollet är stort från unionister som inte vill se någon som helst åtskillnad på Nordirland och övriga Storbritannien. Democratic unionist party (DUP) har på kort tid fått ihop tillräckligt många underskrifter för att få till stånd en parlamentarisk debatt om artikel 16 i Nordirlandsprotokollet.

100 000 underskrifter

DUP:s motstånd mot protokollet har vuxit efter EU:s fadäs nyligen då unionen under några timmar aktiverade artikel 16, vilket skulle kunna ha inneburit just den hårda gräns mellan södra och norra Irland som EU så länge argumenterat måste undvikas till varje pris. Att EU var berett att ta till det har bland vissa politiska unionister tagits för intäkt för att EU inte varit ärliga i de långdragna förhandlingarna inför och efter brexit för att undvika just en sådan gräns.

DUP:s ledare och Nordirlands försteminister, Arlene Foster, menar att det faktum att de nödvändiga 100 000 signaturerna samlades in efter bara drygt 24 timmar visar hur starkt många nordirländare känner i frågan, och uppmanar folk att fortsätta skriva under:

– Även om vi nått gränsen av 100 000 så uppmanar jag människor runtom i Nordirland och i resten av Storbritannien att fortsätta underteckna och fortsätta registrera ert stöd för vår kampanj för att befria oss från protokollet, säger Foster, rapporterar The Belfast Telegraph.

Samtidigt vill ledaren för det nationalistiska partiet SDLP, Colum Eastwood, se partiöverskridande samtal kring spänningarna över Nordirlandsprotokollet, och uppmanar både den brittiska regeringen och den irländska att ”finna lösningar på problemen vi står inför”, rapporterar The Belfast Telegraph.

Ursäkt från polischef

Flera andra incidenter visar att spänningarna är höga i Nordirland som i år markerar hundra år sedan grundandet, vilket i sig utgör möjliga konflikter då nationalister och republikaner motsätter sig själva delningen av ön som blev verklighet 1921 efter att södra Irland blev självständigt efter hundratals år av brittisk kolonialism och kontroll.

I lördags bad polischefen Simon Byrne om ursäkt för ett polisingripande dagen innan mot en minnesceremoni av en attack mot civila 1992 som utfördes av lojalister inom Ulster defence association (UDA) och där fem personer sköts ihjäl och nio personer skadades. En av dessa var Mark Sykes som skottskadades allvarligt 1992.

Under minnesceremonin i fredags greps Sykes av när polis ingrep mot ceremonin för att ha brutit mot nuvarande coronarestriktioner . Ingripandet mot ceremonin och gripandet av Sykes ledde till mycket starka reaktioner, inte minst då många jämförde fredagens ingripande med hur polisen agerade på tisdagen i förra veckan då maskerade män, med trolig koppling till lojalister inom Ulster volunteer force, marscherade i östra Belfast.

”Det skamliga uppträdet av det hårdhänta hanterandet av polisen gentemot offer och överlevare som lade ner blommor i kontrast till polisens misslyckande i att hantera UVF-mobben i östra Belfast har orsakat stor skada för tilliten till polisen.”, skrev Sinn Féins Michelle O’Neill på lördagen på Twitter. O’Neill är landets vice försteminister och hon meddelade också att hon ska möta polischefen under måndagen.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.