En kvinna med budskapet ”Vale mördare” under en ceremoni för de 270 personer som dog i dammkatastrofen i Brumadinho 2019. Foto: AP Photo/Gustavo Andrade

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Miljardskadestånd för dödlig dammkollaps

Det brasilianska gruvbolaget Vale och det politiska styret i delstaten Minas Gerais har kommit överens om ett skadeståndspaket värt cirka 60 miljarder kronor för den förödande dammkollapsen i januari 2019. En mänsklig och ekologisk katastrof som kostade 272 människoliv och innebar långsiktiga miljömässiga konsekvenser.

Ett avtal som de drabbade inte hade något finger med i spelet kring.

Av Klas Lundström

BRASILIEN Det brasilianska gruvbolaget Vale kommer att betala över 60 miljarder kronor i skadestånd efter kollapsen vid dammen Brumadinho i januari 2019. Dammkollapsen kostade 272 människoliv och orsakade enorm ekologisk och materiell förstörelse med långsiktiga konsekvenser.

Vales VD Eduardo Bartolomeo uppger i ett uttalande att bolaget har för avsikt att fullt ut reparera och kompensera för de skador som dammkollapsen innebar.

Romeu Zema, guvernör för delstaten Minas Gerais, kallar Vales skadeståndspaket för det största i ”Latinamerikas historia”:

– Vi kan inte förändra det förflutna, men vi kan förbättra framtiden, säger Zema till lokala medier, rapporterar The Guardian.

”Inte tillräckligt”

Skadeståndspaketet stöter emellertid på kritik från Movimento dos Atingidos por Barragens, en social rörelse som för de drabbade familjernas talan.

Avtalets vinnare är Vale som går med på en summa som långt ifrån ”täcker den död, de tragedier och de ekologiska skador” som dammkollapsen i januari 2019 innebar, menar talesperson Joceli Andrioli.

– Avtalet kom till stånd bakom lyckta dörrar och utan de drabbades deltagande, säger Andrioli, rapporterar The Guardian.

Läs även:

Porto Alegre skulle få folk att drömma på nytt

Upprop och bilkaravaner kräver Bolsonaros avgång

Bränder i Brasilien hotar hälsan

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.