Darrell Richards gör en temperaturavläsning  vid havsavsaltningsanläggningen i Ascension Auxiliary Air Field, Ascension Island. Foto: U.S. Air Force photo/Lance Cheung

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Preventivmedel återvänder till Nepal

Av Klas Lundström

NEPAL USA:s president Joe Biden har återinfört det federala stödet till icke-statliga organisationer som tillhandahåller abortrådgivning, remisser och preventivmedel, något som Donald Trump ströp 2017 som en följd av ex-presidentens vallöfte till landets abortfientliga nykonservativa högerflygel. 

Nepals familjeplaneringsprogram var ett av många offer för Trumpadministrationens indragna biståndsmiljoner och tvingade 2017 att avskeda 200 personer anställda vid kliniker i några av landets mest isolerade och utsatta hörn.

Nepal anses vara ett av världens fattigaste länder sett till inkomst per capita och har förblivit beroende av omvärldens stöd i form av expertis och penninginsatser för att trygga invånares grundläggande rättigheter. Bidenadministrationens återupprättade stödpaket välkomnas därför av Subhash Shrestha vid Nepals familjeplaneringsprogram.

– [Efter Trumpadministrationens indragna medel] kunde vi inte förse behövande med preventivmedel. En följd blev många oönskade födslar, säger Shrestha till New York Times.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.