Sydafrika gladdes nyligen över leveransen av en miljon doser av Astra Zenecas vaccin. Nu pausar landet dessa vaccineringar då vaccinet i en studie preliminärt visat dåligt resultat mot den sydafrikanska mutationen av covid-19. Foto: AP Photo/Nardus Engelbrecht

NYHETER

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Covid-19-vaccin till Namibia – Sydafrika pausar vaccinering

Namibia har säkrat 127 200 vaccindoser från Astra Zeneca för att vaccinera sjukvårdspersonal och personer tillhörande riskgrupper. Nya covid-19-varianter har samtidigt tvingat andra länders vaccinprogram tillbaka till ritbordet.

Däribland i Sydafrika som pausar sitt vaccinationsprogram sedan en studie visat på dålig resistens mot den nya coronaupplagan.

Av Klas Lundström

NAMIBIA/SYDAFRIKA 127 200 doser av Astra Zeneca/Oxfords covid-19-vaccin har öronmärkts för transport till Namibia under mitten av februari, rapporterar The Namibian.

Vaccinet ifråga har inte fått grönt ljus från Världshälsoorganisationen (WHO) än, något som däremot inte stått i vägen för den namibiska regeringen, som i slutet av januari utlovades en vaccinleverans från Pfizer.

En leverans som emellertid uteblev.

Namibias första vaccinomgång är öronmärkt för ”akutpersonal” inom hälso- och sjukvård samt för personer tillhörande riskgrupper.

Sydafrika pausar vaccinering

Namibias södra granne, Sydafrika, har emellertid pausat sin planerade vaccinering med Astra Zenecadoser efter att en studie visade på sämre skyddsprocent än preliminära studier gett sken av.

Enligt studien – gjord av University of Witwatersrand i Johannesburg – ger två doser ”minimalt skydd” mot milda covid-19-infektioner av de nya varianter av SARS-coV-2 som först uppmärksammades i Sydafrika i november 2020.

Astra Zeneca meddelar i ett uttalande att de ”arbetar i nära samarbete med Sydafrikas hälsoministerium” för att få till stånd ett vaccin som är effektivt för den sydafrikanska befolkningen.

”Prioritera riskgrupper och sjukvårdspersonal”

För WHO:s räkning sätter den nya covid-19-varianten press på ett redan pressat FN-organ att få till stånd ett fungerande vaccinprogram som även når världens fattigare delar, däribland i södra Afrika.

I veckan väntas WHO fatta nya beslut baserade på nyinkomna vaccinstudier. Och det är avgörande ”att ha mer än ett effektivt och säkert vaccin att tillgå”, menar Maria Van Kerkhove vid WHO:s självständiga vaccinpanel i en intervju med CBS-programmet ”Face the Nation” (publicerat 7/2):

– Vi kan inte förlita oss på bara en produkt. Men återigen, vacciner är inte tillräckligt, vi måste se till att samtliga riskpersoner får tillgång till vaccinet runtom i världen, liksom samtliga sjukvårdspersonal runtom i världen hellre än samtliga medborgare i några få länder, säger Maria Van Kerkhove.

Läs även:

Vaccinstrul riskerar skapa svart covid-19-marknad

Påkostad covid-19-utställning i Wuhan kritiseras

Nordkoreas covid-19-strategi kan bädda för tbc-epidemi

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.