NYHETER:

Palestinska familjer tvingas från hem i östra Jerusalem

En man med israelisk flagga skriker åt demonstranter som protesterar mot tvångsvräkningen av palestinier från deras hem i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem i mitten av april. Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Palestinska familjer tvingas från hem i östra Jerusalem

Flera palestinska familjer håller på att tvingas ifrån sina hem i östra Jerusalem. Familjerna hade till i söndags på sig att lämna de hus där de bott i  generationer, ett datum som sköts upp tillfälligt av ett domslut. Men tvångsvräkningen är överhängande. Därefter tar bosättare över husen.

Av Bella Frank

ISRAEL-PALESTINA Det är i området Sheikh Jarrah i östra Jerusalem som sex palestinska familjer håller på att förlora sina hem. Ytterligare familjer kommer att tvingas lämna Sheikh Jarrah i augusti.

Vräkningen har fastställts av en domstol i Jerusalem, i ett av många liknande rättsfall där palestinier som tvingades fly västra Jerusalem och andra delar av landet 1948 eller senare, för att slå sig ner i östra Jerusalem tvingas bort från sina hem.

Enligt Al Jazeera English bosatte sig 28 palestinska familjer i Sheikh Jarrah 1956 efter att de hade tvingats fly från sina hem i Jaffa och Haifa i norr. Västbanken och Jerusalem var då ännu inte under israelisk ockupation utan stod under jordanskt mandat.

Utdragen tvist 

Tanken var att flyktingarna skulle avsäga sig sin flyktingstatus i utbyte mot äganderätt av marken inom tre år. Så skedde inte, och 1967 ockuperade Israel både Västbanken och östra Jerusalem som senare också annekterades i strid med internationell rätt. 

I början av 1970-talet inleddes vad som skulle bli en utdragen rättstvist då flera judiska bosättarorganisationer stämde palestinska familjer boende bland annat i Sheikh Jarrah med hänvisning till att marken ursprungligen ägts av judar.

Enligt den palestinske kartografen Khalil Toufakji, som sökte reda på dokument i Ankara som gick ända tillbaka till det Osmanska riket, visade dessa att området i fråga, Karm al-Jaouni i Sheikh Jarrah, inte hade varit i judisk ägo. Men domstolen accepterade inte dokumenten säger Toufakjui till Al Jazeera English. 

*fotnot, artikeln har uppdaterats.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.