REPORTAGE:

Västpapua: Interimsregering tar form medan civila terroriseras

Foto: Suara Papua 

REPORTAGE

Dela på facebook
Dela på twitter

Västpapua: Interimsregering tar form medan civila terroriseras

Indonesisk armé jagar, beskjuter och fördriver obeväpnade västpapuaner som senare i internflyktingtillvaro tvingas resa den indonesiska flaggan för att undvika repressalier. Samtidigt fortsätter Västpapuas interimsregering ledd av Benny Wenda att ta form. 

Hemliga ministrar har påbörjat bygget av underjordiska departement för att undergräva Jakartas politiska trovärdighet. Den indonesiska presidenten Joko Widodos senaste drag i konflikten är att ”terroristklassa” all form av separatism i Västpapua, samtidigt som jihadister och ”informatörer” hålls om ryggen.

Av Klas Lundström

VÄSTPAPUA I en by i Puncak Jaya i Västpapuas centrala högländer vilar ett trettiotal personer omgivna av grönklädda berg. De sitter på marken intill en flaggstång i trä. I toppen är Indonesiens flagga fäst. Vit och röd. 

Flaggans närvaro är mer än en symbolisk markering i ett Västpapua vars befolkningsmajoritet i över 60 år utkämpat ett självständighetskrig mot centralregeringen i Jakarta. I just den här byn är den indonesiska flaggan en förutsättning för att personer ska slippa råka illa ut. 

– Indonesiska soldater tvingar internflyktingar som flydde undan den indonesiska militärens framfart från Gomedistriktet att hissa den indonesiska flaggan för att inte drabbas av våldsvedergällningar, berättar en källa för Tidningen Global. 

Attacker mot civila

Puncak Jaya är en av den eskalerande konfliktens ”hotspots” och vittnesmål som Tidningen Global tagit del av talar om indonesiska helikopterattacker mot obeväpnade civila som tvingas söka skydd i skogar och djungler. 

En utökad militäroperation som varken utländska reportrar eller människorättsutredare  beviljas tillträde till, men som gärna sprids i sociala medier, av indonesiska nationalister. Nära fem miljoner har hittills sett ett 30 sekunder långt klipp av Tik Tok-användaren ”Luksand18” som visar den uppspelta stämningen i en attackhelikopters cockpit, medan maskingevär avfyrar skottsalvor mot till synes öde västpapuansk grönska. 

Det handlar om förnedring och underkastelse, enligt källor som Tidningen Global har talat med. Det handlar om att tvinga den västpapuanska befolkningen till slutlig kapitulation inför indonesisk överhöghet, något som hittills inte skett trots utbredd fattigdom, systematisk diskriminering av västpapuaner, miljöförstöring och exploatering av Västpapuas naturrikedomar.

I samband med eldgivande helikopterräder i Puncak Jaya stängdes den civila flygtrafiken samtidigt som en presskommuniké från Indonesien president Joko Widodo förkunnade militärens fria händer att ”eftersöka och gripa” de gerillamedlemmar som dödade en militärchef i Beogaregionen den 25 april, rapporterar Suara Papua. 

”Terrorklassat motstånd”

Enligt Suara Papua, en av få lokalt förankrade och oberoende nyhetsredaktioner i Västpapua, har indonesisk militär på kort tid trappat upp såväl närvaro som attacker i Puncak Jaya, en våldseskalering som har rensat byar på invånare och adderat antalet västpapuanska internflyktingar, en siffra som sedan december 2018 överstiger 40 000.

Den 29 april bestämdes sig Indonesien för att officiellt ”terroristklassa” västpapuanska separatister.

”Regeringen kategoriserar alla organisationer och personer i Papua som begår massiva våldshandlingar för terrorister”, sa Mahfud MD, koordinerande minister för politiska, juridiska och säkerhetsrelaterade frågor, under en presskonferens i Jakarta den 29 april, rapporterar indonesiska CNN.

”Informatörer” på plats

Den indonesiska regeringens hållning blir i praktiken motsägelsefull med tanke på att Indonesien inte hindrat paramilitära jihadistmiliser från att aktivt rekrytera, torgföra och positionera sig för ”ett heligt krig” i Västpapua. 

Enskilda jihadister har anlänt till och slagit sig ner runtom i Västpapua, vilket bekräftas av källor som Tidningen Global talat med:

– Det är svårt att veta exakt hur många det handlar om, eftersom Indonesien inte bryr sig. Det rör sig inte om ”soldater”, utan de här personerna opererar i största hemlighet som taxiförare, kioskförsäljare eller motorcykeltaxiförare – men deras roll är att vara informatörer och rapportera till indonesiska myndigheter, säger en källa. 

Västpapuaner som i sociala medier påtalat att Indonesien bedriver ”statsinitierad terrorism” mot civila har också arresterats och åtalats för ”hatpropaganda”. I början av april i år greps en 36-årig man anklagad för hatpropaganda i form av ett Facebookinlägg.

”Terrorister är i själva verket de grupper som dödar civila, vanliga papuaner som skjutits ihjäl av indonesisk militär och polis”, löd inlägget som indonesiska åklagare ansåg var åtalbart för ”hatpropaganda”, rapporterar Salam Papua.

Världens första ”gröna nation”

De senaste tre åren har över 21 000 soldater sänts till Västpapua. Men annorstädes – samtidigt som den indonesiska centralregeringen utökar sin militära närvaro i hopp om en militär lösning på lokalbefolkningens önskan om självständighet – växer det politiska trycket mot Jakarta.

Sedan december 2020 har arbetet pågått med att utse en västpapuansk interimsregering ledd av Benny Wenda, självständighetsaktivist och politiker sedan många år bosatt i London. Nu meddelar interimsregeringen att de tillsatt ett fullskaligt kabinett med ministrar som ansvarar för bland annat utrikespolitik, mänskliga rättigheter samt justitie-, miljö- och kvinnofrågor.

”På grund av den indonesiska regimens intensiva förtryck offentliggörs inte namnen på ministrarna. Departementet verkar under jord Västpapua för att undergräva det indonesiska styret från insidan”, skriver interimsregeringen i ett pressmeddelande.

Målet är inte bara att bringa slut på ”den indonesiska ockupationens terrorism, skogsskövling och mord”, tanken är även att stöpa planetens första ”gröna nation” och göra Västpapua till ”en fyr för miljöförsvarare runtom på planeten”. Något som den västpapuanska interimsregeringen emellertid inte kan uppnå på egen hand.

– Våra diplomatiska uppdrag runtom i världen kommer samarbeta med alla regeringar eller organ villiga att stödja vår kamp för självbestämmande, säger Benny Wenda i ett pressmeddelande.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.