NYHETER:

Nödläge i östra Kongo-Kinshasa

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Nödläge i östra Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi tillkännagav sent på fredagen belägringstillstånd, ett slags nödläge, i två av landets östliga provinser. Områden som präglas av våldsamheter.

Av TT-AFP

KONGO-KINSHASA – Med hänsyn till situationen i några av Kongo-Kinshasas östra provinser, har presidenten meddelat sina ministrar om sitt beslut att i enlighet med konstitutionen, och i samråd med premiärministern och de två kamrarnas ledare, utlysa belägringstillstånd i provinserna Norra Kivu och Ituri, säger regeringens talesperson Patrick Muyaya enligt nättidningen actualite.cd.

Enligt landets konstitution kan presidenten förklara antingen ett undantagstillstånd eller ett belägringstillstånd ”om svåra omständigheter omedelbart hotar det nationella territoriets oberoende eller integritet, eller om de stör institutionernas arbete”.

Akuta behov av hjälp

I torsdags sade presidenten att han skulle komma med ”drastiska åtgärder” för att hantera situationen i de östra delarna av landet, och premiärminister Jean-Michel Sama Lukonde föreslog tidigare i veckan ett undantagstillstånd för att kunna ersätta civila myndigheter med militära.

Över 1 200 människor har sedan 2017 dödats i området, flera hundra bara i år. Omkring 120 olika väpnade grupper verkar där och enligt FN har över 1,6 miljoner människor tvingats lämna sina hem medan omkring 2,8 miljoner är i akut behov av hjälp.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.