I måndags dömdes Ntabo Ntaberi, också känd under namnet Sheka, till livstids fängelse för bland annat massvåldtäkter, sexuellt slaveri och rekrytering av barnsoldater. Foto: TRIAL International / Elsa Taquet

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Livstid för massvåldtäkter i Kongo-Kinshasa

Den tidigare milisledaren Ntabo Ntaberi har dömts till livstids fängelse i Kongo-Kinshasa för brott mot mänskligheten, bland annat för massvåldtäkter i Norra Kivu-provinsen mellan 2010 och 2014.
– Vi är mycket nöjda med domen, säger Kahindo Fatuma, talesperson för offren.

Av Bella Frank

KONGO-KINSHASA 178 personer har vittnat under den två år långa rättegången som hållits i en militärdomstol. I måndags dömdes Ntabo Ntaberi, också känd under namnet Sheka, till livstids fängelse för bland annat massvåldtäkter, sexuellt slaveri och rekrytering av barnsoldater. Han var en av flera ledare för milisgruppen Nduma defense of Congo (NDC) i Norra Kivu-provinsen.

– Den här domen är en källa för stort hopp för många offer i konflikterna i Kongo-Kinshasa, deras lidande har hörts och erkänts, säger Leila Zerrougui, chef för FN:s fredsbevarande uppdrag i landet, rapporterar BBC.

Ntaberi anklagades redan 2011 för att ha iscensatt räder mot byar i Norra Kivu-provinsen under 2010. I samband med dessa räder ska medlemmar av NDC ha våldtagit omkring 400 personer och dödat 300. Ntaberi ställdes inför rätta med bland annat en ledare för en annan milis, som också dömdes till livstidsstraff. 


– Vi är mycket nöjda med den här domen, den är en tydlig signal till andra krigsherrar. Offren kommer att känna en viss lättnad, säger Kahindo Fatuma till AFP.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.