Poliser och militärer på vakt under torsdagen utanför domstolen där rättegången mot de totalt 475 åtalade ägt rum. Foto. AP/TT
 
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

337 livstidsstraff för turkiskt kuppförsök

En domstol i Turkiet har dömt 337 personer till livstids fängelse för inblandning i kuppförsöket 2016, visar rättsliga dokument.

Av TT-AFP-Reuters

TURKIET Över 250 människor dödades den 15 juli det året då en grupp militärer med hjälp av stridsflyg, helikoptrar och stridsvagnar försökte ta makten från president Recep Tayyip Erdogan. Kuppförsöket utgick från en flygbas utanför huvudstaden Ankara där gärningsmännen samtidigt höll generalen Hulusi Akar, som nu är försvarsminister, och andra högt uppsatta militärer som gisslan.

Totalt har 475 personer stått åtalade under den aktuella rättegången, som är den mest uppmärksammade av ett flertal domstolsprövningar mot tusentals misstänkta.

Bland de livstidsdömda finns många tidigare stridspiloter och militära befälhavare. Men även fyra civilpersoner med kopplingar till predikanten Fethullah Gülen som Ankara påstår låg bakom den misslyckade statskuppen. Gülen, som lever i exil i USA, har nekat till anklagelserna.

Turkiska myndigheter har efter kuppförsöket frihetsberövat närmare 300 000 personer anklagade för kopplingar till Gülen. Dessutom har omkring 150 000 offentliganställda sparkats på samma grunder.

En rad utländska regeringar och internationella organisationer har riktat skarp kritik Turkiets hantering av efterspelet till kuppförsöket.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.