Schweiz har antagit FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter men dessa är, till skillnad från lagförslaget, inte bindande. Shoppinggata i Bern. Foto: Heather McCall/Flickr

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Schweiz folkomröstar om högre krav på företag

På söndag folkomröstar Schweiz om ett lagförslag som syftar till att höja kraven på schweiziska företags respekt för mänskliga rättigheter och miljö, även i delar av verksamheten som sker utomlands, en så kallad human rights due diligence-lag.

Av Bella Frank

SCHWEIZ Arbetet för att få till stånd högre krav på schweiziska företag vad gäller respekt för mänskliga rättigheter och miljö har pågått i många år. Lagförslaget som 5,5 miljoner röstberättigade ska ta ställning till på söndag har förberetts och lagts fram av icke-statliga organisationer, fackföreningar och politiska partier på vänsterkanten.

Om lagförslaget går igenom kommer det att gälla alla företag med säte i Schweiz – ett land som är värd för ett stort antal multinationella företags huvudkontor, rapporterar Swissinfo.ch

Motståndet är stort från näringslivsorganisationer, och även regeringen motsätter sig lagförslaget. Schweiz har antagit FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter men dessa är, till skillnad från lagförslaget, inte bindande. Om schweizarna röstar för lagförslaget kommer människor och organisationer enklare kunna stämma företag som inte levt upp till kraven på respekt för mänskliga rättigheter och miljö.

Flera europeiska länder har redan antagit olika varianter på en så kallad human rights due diligence-lag och en sådan förbereds också inom EU. Just nu pågår en konsultationsprocess och EU-kommissionen har utlovat ett bindande lagförslag inom unionen under nästa år.

På söndag får de schweiziska väljarna också ta ställning till en skärpning kring investeringar i vapenföretag.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.